Coincidint amb la commemoració del 90è aniversari de la Segona República Espanyola, l’Ajuntament ha decidit retirar l’escut de Joan Carles I que hi ha a l’obelisc de la plaça del Cinc d’Oros. Segons el consistori, l’acció dona continuïtat a la política municipal de retirar els privilegis a la monarquia i retornar a la plaça i al monument de l’obelisc la seva simbologia original. Quan s’hagi retirat, es traslladarà a dependències municipals per tal de conservar la peça. Des de la Regidoria de Memòria Democràtica es considera que l’element està descontextualitzat en aquest espai.

L’acció culmina la retirada de privilegis de la monarquia

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha volgut remarcar que el consistori fa temps que retira les condecoracions relacionades amb la monarquia i que amb aquest canvi a l’obelisc de la plaça del Cinc d’Oros culminen el procés. Rabassa diu que no tenen constància de més plaques a la ciutat que realcin la figura reial: “No té cap sentit que hi hagi cap escut d’armes, ni de reis emèrits, ni de reis anteriors, ni de cap rei a l’espai públic de Barcelona”, ha afirmat.

Cs i PP carreguen contra la retirada de l’escut

La retirada de l’escut del rei emèrit no ha agradat a Cs ni al PP, que han lamentat la decisió de l’Ajuntament. La líder de Cs a l’Ajuntament, María Luz Guilarte, ha criticat el que considera “més populisme” del govern municipal i un “atac a l’espai públic i a les institucions democràtiques com la corona”. “Volem més solucions i menys propaganda”, ha reclamat en un tuit.

Per part del PP, el regidor Óscar Ramírez ha acusat l’alcaldessa, Ada Colau, de gastar-se “els diners de tots els barcelonins per celebrar primaveres republicanes” i menysprear “els més de 40 anys de democràcia”. En un comunicat, ha avançat que els populars preguntaran en la propera Comissió de Cultura de l’Ajuntament per la destinació i el cost de la retirada. També ho ha criticat el regidor Josep Bou, qui ha afirmat que “és lamentable que la prioritat d’aquest govern sigui atacar la democràcia i els símbols constitucionalistes”.

La transformació de la plaça es va iniciar fa quatre anys

La transformació de la plaça va començar l’any 2017 quan el consistori va decidir canviar-li el nom. Es deia plaça Joan Carles I, i va passar a anomenar-se plaça del Cinc d’Oros.

La plaça del Cinc d’Oros, situada a la confluència entre l’avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia, ha estat tradicionalment un espai de la ciutat per posar en valor la República i homenatjar la figura del president de la Primera República Espanyola, Francesc Pi i Margall.

D’on va sorgir el nom plaça del Cinc d’Oros?

Quan Ildefons Cerdà va idear el seu pla per a l’Eixample, aquest indret era considerat més aviat una intersecció que una plaça. Abans de tenir un nom oficial, es van adonar que si es visualitzava el lloc des de l’aire recordava a la carta del cinc d’oros perquè tenia quatre rotondes a cada cantonada i una al mig de la intersecció.