La Carme Berga, la Cesca Camps i l’Ana Chaler formen part del Grup de Memòria Històrica del Casal de Gent Gran Mediterrània de la Barceloneta. Comparteixen la necessitat d’explicar la història del barri en clau femenina. Asseguren que la història ha oblidat les dones. I, en aquest afany per posar cara i noms a la tasca de moltes dones anònimes del barri, ha sorgit “Dones anònimes o dones amb nom?”, una exposició que també inclou un llibre i un documental.

Han rescatat la memòria històrica de 20 dones que viuen o van viure a la Barceloneta des de finals del segle XIX fins a principis del segle XXI.

La història de 20 dones

La Palmira Freser Sants (1936-2021) és una de les 20 dones de la Barceloneta o vinculades amb el barri que apareixen a “Dones anònimes o dones amb nom?”. Era la jove de la mestressa de la Cova Fumada, creadora de la bomba.

La Carme, la Cesca i l’Anna Maria, impulsores de “Dones anònimes o dones amb nom?”
La revolució d’aquestes dones va ser tirar endavant malgrat les dificultats i el moment que els va tocar viure
Cesca Camps, “Dones anònimes o dones amb nom?”

Un any de treball

En recopilar tot el material han tardat un any, una feina feta en plena pandèmia. Les entrevistes s’han fet a cases particulars o a jardins i places del barri. Les autores del llibre asseguren que “ens ho han posat molt fàcil, ja que, quan van veure què volíem explicar, van entendre que valia la pena”. L’objectiu comú era posar veu, nom i cara a algunes de les dones que han ajudat a construir el barri de la Barceloneta.

Fotografies amb les dones que formen part de la història del barri de la Barceloneta
Gràcies a elles es va posar un safareig, un fanal, venien nanos al món…
Carme Berga, “Dones anònimes o dones amb nom?”

Eines i objectes centenaris

Al marge de fotografies i un audiovisual que recull part de les entrevistes fetes a aquestes 20 dones, també s’exposen objectes. Són estris que ajuden a entendre com vivien, treballaven i es divertien aquestes dones.

Tots els objectes són originals, no comprats en cap mercat, els teníem a casa
Ana Maria Chaler, “Dones anònimes o dones amb nom?”

L’exposició es pot veure a la Casa de la Barceloneta 1761 fins al 31 d’abril. Aquesta mostra és un homenatge a totes les dones que van treballar, gairebé sempre en l’anonimat, en uns moments molts durs, ja que van patir les seqüeles econòmiques de la Guerra Civil i el franquisme.