La Conxa Pérez va ser una cortsenca que es va convertir en miliciana després de l’alçament militar i que, als anys 90 — i fins a la seva mort, el 2014—, va formar part de l’Associació Dones del 36, liderada per l’activista Llum Ventura.

Dels moviments veïnals a la resistència antifeixista

La idea de l’exposició “La Conxa”, que es pot visitar a l’Ateneu de Fabricació de les Corts, sorgeix del col·lectiu Ilium Collective, que ja va fer una exposició sobre la Manola Rodríguez, un altra de les dones de les 36. La mostra recull la cronologia de totes les integrants de l’associació i repassa la vida de la Conxa —força desconeguda— des que es va iniciar en els moviments veïnals al barri de les Corts fins a la seva feina al front i a la resistència antifeixista els anys de dictadura.

La parada del Mercat de Sant Antoni

L’exposició està dividida en quatre parts i cadascuna de les quals té un fanzín com a guia. S’hi recrea, per exemple, la parada de bijuteria que la Conxa tenia al Mercat de Sant Antoni i que, segons comenta l’Anna Bové, l’Ilium Collective, “era un punt de trobada de la resistència on la Conxa hi amagava persones.”

La creació digital, una eina per divulgar la memòria històrica

A l’exposició s’hi pot veure la col·laboració de 13 artistes internacionals que reflexionen sobre la idea de cos i lluita, molt lligada a la figura de la Conxa. També hi ha un “qui és qui”, fabricat amb eines de creació digital que, segons la Coral Vicent, membre del col·lectiu, vol posar de manifest com les noves tecnologies poden ajudar a recrear i divulgar la memòria històrica.