El 26 de gener del 1939, les tropes franquistes van entrar per la Diagonal. Aquell mateix dia, es va instal·lar al Palau Robert la Jefatura de los Servicios de Ocupación, l’organisme encarregat d’instaurar la repressió del nou règim a Barcelona.

Un palau aristocràtic

El Palau Robert va ser construït l’any 1903 per encàrrec d’un aristòcrata català anomenat Robert Robert i Surís, dedicat a les finances. Robert era, també, marquès de Torroella de Montgrí i el palau es va concebre com la seva residència privada. És obra de l’arquitecte francès Henry Grandpierre.

Dels Robert, a la Generalitat

L’historiador Oriol López Badell ens explicava en aquest ca capítol de 2017, que amb l’inici de la Guerra Civil, moltes famílies conservadores van abandonar la ciutat, sovint amb el suport de la Generalitat, que va vetllar per la seva seguretat. Aquest va ser el cas de la família Robert. D’aquesta manera, la Generalitat es va fer càrrec del palau i el va destinar a seu de la conselleria de Cultura. Aquesta va ser una decisió del primer conseller en cap, Josep Tarradellas.

Amb l’arribada de les tropes franquistes a Barcelona, el general Franco va dictar un règim especial d’ocupació, cosa que va significar que la ciutat estava en estat de guerra. Aquest règim va durar set mesos i la seu de la Jefatura de los Servicios de Ocupación es va establir al Palau Robert.

La Jefatura de los Servicios de Ocupación

La Jefatura de los Servicios de Ocupación es va encarregar d’organitzar la repressió franquista a Barcelona: va exercir una censura terrible sobre la premsa, es va encarregar de retirar escultures amb qualsevol connotació catalanista o política, va canviar els noms del nomenclàtor, va depurar 15.800 funcionaris de l’Ajuntament i de la Generalitat —que es van quedar sense feina—, va organitzar les patrulles de l’anomenat rondín antimarxista, que perseguia persones no afins al règim, entre d’altres.

A mans de Muñoz Ramonet

En acabar la guerra, la família Robert va recuperar el seu palau i hi va intentar construir un hotel i un casino sense èxit. Finalment, el va vendre a l’empresari Muñoz Ramonet.

Finalment, l’any 1981, el Palau Robert va ser adquirit per la Generalitat i hi va instal·lar la seu de Turisme de Catalunya. Avui, en aquest edifici es fan exposicions de temàtiques diverses. Els jardins són públics i estan oberts a la ciutadania.