L’artista d’art urbà Roc Blacblock ha creat aquest matí un mural a la plaça d’Antonio López per reivindicar la prefectura de la Policia Nacional de la via Laietana com a espai de memòria històrica. L’obra “Comissaria de via Laietana: impunitat o memòria” vol visibilitzar la demanda ciutadana de traslladar la policia de la comissaria i convertir l’espai en un lloc de record. Amb la peça, Roc Blackblock vol que “es faci justícia, reparació i es reconeguin els fets que van succeir a la comissaria durant la dictadura franquista, així com també un gest de memòria i dignitat cap a la ciutat de Barcelona.”

L’obra mural, feta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la UB, quedarà instal·lada durant tot el cap de setmana davant de la seu de Comissions Obreres, encarada a la prefectura de la via Laietana. L’obra coincideix amb la jornada de debat d’aquest dissabte sobre l’ús de l’espai policial a l’Espai Assemblea del sindicat.

Tomasa Cuevas, víctima de la repressió franquista

El mural és un díptic protagonitzat per Tomasa Cuevas, víctima de la repressió franquista, així com també figura de la reivindicació de la memòria dels combatents contra el franquisme. Amb la seva imatge, Blackblock vol fer un record a les víctimes de la dictadura. La figura de Cuevas està pintada completament de color negre i vol significar la impunitat de la repressió franquista perpetrada en la prefectura.

“Reivindiquem que es faci un acte de reparació i reconeixement per, així, poder parlar de democràcia”, diu Roc Blackblock, artista i activista que també ha creat murals contra l’ampliació de l’aeroport o la monarquia espanyola.

Barcelona vol convertir la prefectura en un espai de memòria

Entitats i associacions barcelonines, fins i tot el mateix Ajuntament de Barcelona, demanen la desaparició de l’actual prefectura per convertir-la en un espai de memòria. Fa dues setmanes, el consistori va presentar un projecte de museu amb sales de tortura i d’interrogatoris. Per la seva banda, el Govern espanyol, no preveu traslladar la comissaria.