Al carrer de Tàrrega, cantonada amb Barnola, hi ha les cases barates del Bon Pastor. Aquests habitatges es van fer per acollir les persones que venien a treballar a l’Exposició Universal del 29 i a les obres del metro de Barcelona. Ho explicaven veïns del barri en aquest capítol del programa ‘Va passar aquí‘.

Pocs metres i molta gent

Les cases barates del Bon Pastor van ser la solució ràpida i barata per acollir els migrants que venien de Múrcia, Andalusia i Extremadura. El Patronat d’Habitatge, l’encarregat de l’obra, va construir 784 cases. No es van assignar de forma ordenada: els veïns ocupaven una casa i si els semblava bé, s’hi quedaven. Aleshores anaven al patronat i regularitzaven la seva situació.

Veïns i testimonis

Salvador Angosto, veí del Bon Pastor i activista social, va viure a les cases barates. La seva família paterna venia de Múrcia i la materna, de la zona de Breda, Sant Hilari Sacalm i Arbúcies. Una barreja, doncs, de castellanoparlants i catalanoparlants.

Angosto recorda que ell i la seva família vivien en una d’aquelles cases amb dues famílies més. El carrer era, doncs, l’espai complementari i necessari per fer vida al barri.

Cristóbal Baños, un altre veí del barri, ha nascut i ha viscut sempre a la mateixa casa del Bon Pastor. La seva àvia i la seva besàvia van arribar des de Múrcia a les cases barates l’any 1929. Explica que les cases com la seva tenien 36 metres quadrats d’habitatge més 12 de pati, distribuïts en tres habitacions i una petita cuina. En el seu cas, al pati hi van fer una habitació per a l’àvia i la besàvia. En total, hi vivien 11 persones. El menjar i fins i tot el dormir, es feia per torns.

Pisos nous i un projecte museístic

Baños explica que estan pendents de traslladar-se a viure a uns pisos nous que s’estan fent a la zona. Angosto informa que el carrer de les cases barates s’ha de transformar en un espai museístic per recordar aquesta part de la història del barri i de la ciutat. Aquest projecte estarà liderat pel MUHBA amb la col·laboració dels veïns. Es rehabilitaran quatre cases per mostrar com eren per dins l’any 29, a finals dels 50, a finals dels 70 i a finals dels 90. D’aquesta manera es podrà veure l’evolució de l’estil de vida.