La Rambla

(ACN) A les portes d’una tímida recuperació del turisme cap a l’estiu, el debat sobre l’ús de la Rambla es passeja de nou entre maletes, terrasses i veïns. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, té clar que “les rambles” no han de tornar a ser les d’abans i constata que l’estratègia per no tornar a la “massificació turística” té a veure amb promoure que els barcelonins facin ús de la Rambla.

Amics de la Rambla critica que no s’hagi aprofitat aquest any per fer canvis

Per la seva part, el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, critica que tot i l’oportunitat excepcional de tenir el passeig pràcticament buit durant un any i mig “no s’ha fet gairebé res”. Villar lamenta que no hi hagi calendari ni pressupost per transformar físicament l’espai i reorientar l’oferta comercial. A més, considera que la Rambla “no pot rebutjar el turisme”. Des de l’associació defensen que la despesa turística és necessària, però també volen un turisme respectuós amb la gent que hi viu.

Per contra, per a Rabassa, l’objectiu de recuperar la Rambla segueix plenament vigent, encara que no hi hagi data per a l’inici de les obres. “S’ha estat treballant molt, no en l’espai públic, sinó tècnicament als despatxos”, ha explicat.

Rabassa vol canviar els usos de la Rambla abans que tornin els turistes

El regidor defensa que cal “omplir la Rambla de barcelonins” i d’activitats que generin interès local, perquè quan arribin els turistes ja es trobin amb un ús diferent de l’espai. Perquè això passi, diu, hi ha d’haver la implicació d’equipaments culturals. De fet, assegura que hi ha una taula d’equipaments que volen ocupar la Rambla per mostrar la seva activitat en algun moment. “Això es veurà més endavant, quan les restriccions ho permetin”, indica.

“Estem convençuts que tota la feina que s’ha fet durant la pandèmia donarà els seus resultats quan puguem sortir a la Rambla i visibilitzar-los”, ha dit. En aquest sentit, recorda el projecte de Ràdio Rambles, ja en marxa, però també les anomenades “àgores” a l’espai públic per acollir activitats lúdiques i formatives.

Cal que la restauració i els comerços es repensin

El regidor de Ciutat Vella confia que el sector cultural s’hi implicarà, però també té clar que hi ha d’haver la complicitat d’altres actors, com ara restaurants i comerços.

Aquests mesos s’ha vist com tancaven molts comerços dedicats al turisme, o que els bars estaven buits. Segons Rabassa, comerciants i restauradors s’han de repensar i reinventar. “El que torni a la normalitat amb les mateixes ofertes s’haurà equivocat”, alerta. La clau, afegeix, és que han d’atraure un públic barceloní, local. “Després de la pandèmia hem de veure com ha canviat”, diu.