Barcelona té un sant propi, Sant Josep Oriol, que segons els testimonis de l’època tenia poders miraculosos: podia curar els malalts amb la imposició de mans.

Curació per les mans

Josep Oriol va néixer el 1650 al carrer de la Mare de Déu del Pilar, antigament carrer del Cuc, al barri de Sant Pere. En aquest edifici encara es poden veure uns esgrafiats modernistes dedicats al sant fets per l’arquitecte Josep Maria Jujol. Era de família humil i molt auster, fins al punt que va ser conegut amb el sobrenom de Doctor Pa i Aigua.  Josep Oriol va poder estudiar i doctorar-se. Posteriorment va desenvolupar el càrrec de passioner a l’església del Pi, que consistia a visitar persones malaltes i necessitades. Va ser així com va descobrir el poder de curació de les seves mans.

Beatificat i canonitzat

A partir d’aleshores, Josep Oriol va fer les seves curacions a la Capella de la Sang. Va morir el 23 de març de 1702 i anys després de la seva mort, el 1806, va ser beatificat gràcies al testimoni de centenars de persones, i la ciutat ho va celebrar com un gran esdeveniment. Posteriorment, el 1909, va ser canonitzat. Avui, les seves restes descansen a la capella de Sant Josep Oriol i el barri del Pi celebra les festes de Sant Josep Oriol als volts del 23 de març. Gràcies a la seva figura, el cognom Oriol va ser designat com a nom propi. Ens ho explicava al 2019 Joan de Déu Prats autor del llibre ‘100 indrets insòlits de Barcelona’ per aquest capítol del ‘Va passar aquí’