L’arribada al port de Barcelona del vaixell Semíramis el 2 d’abril de 1954, va suposar l’acte de propaganda franquista més important de l’època, amb  la repatriació de 286 persones.

Membres de la “División Azul”

Bona part dels qui tornaven, uns 229, eren voluntaris de la ‘División Azul’ que al 1941 van marxar cap a la URSS a combatre el comunisme conjuntament amb les tropes de Hitler. Els soldats nomenats ‘azules’ rebien ordres del general falangista Agustín Muñoz Grandes, i havien estat empresonats. També van tornar frit de l’intercanvi de presoners 19 desertors, 4 ‘nens de la guerra’, 19 mariners i 15 alumnes d’aviació de la República. Les gestions per la repatriació les havia fet la Creu Roja francesa aprofitant la mort de Stalin.

Acte propagandístic

El franquisme va muntar un gran esdeveniment amb milers de persones donant la benvinguda i amb acte religiós inclós a labasílica de la Mercè. Tot plegat, una campanya propagandística sense precedents i un desplegament mediàtic amb periodistes de tota Europa. Es dona el cas que entre ells hi havia el reporter gràfic de La Vanguardia Carlos Pérez de Rozas que va morir quan va patir un infart enmig de la multitud.

Ho va explicar l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté l’1 d’octubre de 2018.