El Port de Barcelona està fent proves amb amb drons aquàtics. Són aparells que naveguen per la superfície de l’aigua i que estan controlats remotament amb la mateixa tecnologia que s’utilitza per pilotar els drons. A més, poden transmetre dades en temps real a través del 4G.

Quan es posin en marxa, permetran controlar la qualitat de l’aigua de manera molt precisa. De fet, recolliran mostres geolocalitzades que després s’analitzaran en laboratori. A part, també permetran estudiar en temps real alguns paràmetres referents a la qualitat de l’aigua.

Drons aquàtics molt versàtils

Aquests aparells han estat desenvolupats per l’empresa GPA Seabots i el seu gerent en destaca la versatilitat: en funció dels aparells de mesura que s’hi instal·lin poden tenir diferents funcions. Així, a banda de mesurar la qualitat de l’aigua, també s’hi poden instal·lar sondes per fer batimetries — mapes del fons marí— o càmeres submergibles per obtenir imatges en temps real del que hi ha sota l’aigua.

A Port de Barcelona, tot i que encara no saben quan començarien a utilitzar aquests aparells, sí que creuen que els podrien ser molt útils.