Al carrer de Muntaner, 282-290, hi ha el que va ser el palau de Muñoz Ramonet, “empresari corrupte i una de les grans fortunes del franquisme”. Ho explica Dani Cortijo, historiador i autor del web Altres Barcelones, en aquest capítol del programa de betevé Va passar aquí.

De venedor de camises a magnat totpoderós

Muñoz Ramonet va començar venent camises als magatzems El Barato i gràcies als seus contactes amb el franquisme va acabar tenint un imperi econòmic. Es va enriquir, sobretot, amb l’estraperlo, el mercat negre dels temps de la dictadura que s’aprofitava de l’escassetat de béns de primera necessitat.

En l’economia franquista, autàrquica, hi havia poques importacions i les que entraven estaven racionades per excedents. Una de les matèries més preuades, sobretot a Catalunya, era el cotó, imprescindible a la indústria tèxtil. Muñoz Ramonet va adquirir moltes fàbriques tèxtils per poder accedir a molts excedents de cotó. Després hi especulava, revenent-lo a un preu molt més car a altres fabricants.

Una altra pràctica característica de Muñoz Ramonet era la demora en els pagaments. Sempre pagava tard i això li permetia disposar dels diners dels altres a mena de préstec gratuït. D’aquesta manera, Muñoz Ramonet va acabar esdevenint amo de mig Barcelona. Va adquirir el palau del carrer de Muntaner, el Palau Robert i tot el conjunt de Can Batlló.

MunozRamonet02

Un nou ric entroncat amb les elits

Muñoz Ramonet tenia uns orígens humils i això feia que la burgesia barcelonina no l’acabés d’acceptar com un dels seus. La solució va ser el casament amb Carmen Villalonga, la filla del president del Banc Central. D’aquesta manera va unir la seva fortuna a la posició social d’ella.

Muñoz Ramonet va acabar creant un personatge d’ell mateix que havia de demostrar el seu poder, les seves influències i la seva capacitat econòmica per on anava. Quan anava al bany, per exemple, buidava flascons de Chanel 5 per amagar la mala olor. També va intentar comprar un hotel de luxe perquè no li van donar la taula que volia.

El poderós magnat va adquirir un nombre important d’obres d’art, la majoria de les quals eren al palau del carrer de Muntaner. Però la carrera imparable de Muñoz Ramonet va començar a topar amb la justícia amb l’arribada de la democràcia. De resultes, va fugir a Suïssa.

Un llegat amagat per la família

Allunyat de tot, a Suïssa, va decidir llegar el palau de Muntaner amb totes les obres d’art que hi contenia a l’Ajuntament de Barcelona. A canvi, l’Ajuntament havia de crear una fundació amb el seu nom per preservar el patrimoni. Però la família de Muñoz Ramonet va ocultar el testament a l’Ajuntament de Barcelona fins al 1994. Es va fer públic gràcies a la delació d’una persona a qui les filles devien diners.

L’Ajuntament va aconseguir recuperar 500 obres, que les filles de Muñoz Ramonet s’havien quedat i que formaven part del llegat del magnat que pertany a la ciutat.