L’Ajuntament ha aprovat el Pla especial urbanístic que permetrà l’enderroc de l’edifici del carrer d’Atenes, número 27, i la construcció d’un altre on es farà un centre geriàtric de 75 places. La desaparició de l’edifici actual suposarà el tancament del Club Billars Ars, tot un referent per als aficionats al billar, i també un canvi d’ubicació del mural que hi va fer l’artista Keith Haring el 1989, quan va venir a Barcelona a pintar la coneguda obra sobre la sida al barri del Raval.

Una obra salvada de miracle

L’artista nord-americà Keith Haring va pintar el mural a l’edifici del carrer d’Atenes fa 32 anys, a la cabina del discjòquei, quan el local era la discoteca Sala Ars Studio. El 1995 Gabriel Carral va agafar el local juntament amb el seu pare per convertir-lo en un club de billars. En el moment de llogar l’espai ningú no li va comunicar que el mural era de Haring, però l’atzar va fer que decidís no repintar-lo quan estava reformant l’espai.

“El mural és meu”

Mesos després, es va assabentar que el mural era de l’artista nord-americà i des de llavors l’ha cuidat. “He estat la persona que l’ha conservat i mantingut. Si no fos per mi, aquest mural avui en dia no existiria. Estaria tapat per unes quantes capes de pintura” explica Carral, que té molt clar que el mural li pertany, no només perquè n’ha tingut cura sinó també perquè ho té per escrit.

“Quan finalitzi el contracte, l’arrendatari queda facultat per retirar les pintures que hi ha a les parets del local” especifica una clàusula del contracte de lloguer que Carral va signar fa tres anys amb la nova propietat de l’edifici. “La propietat no va tenir cap inconvenient a acceptar la clàusula sempre que el cost de la retirada fos a càrrec meu” explica el llogater.

Una obra que s’ha revalorat

El 1996 li van oferir un milió de pessetes per l’obra, és a dir, 6.000 euros, però l’obra ha augmentat de valor. Ara fa cinc anys, 25 anys després de la mort de Keith Haring, Carral va demanar una taxació del mural i li van valorar en 120.000 euros. L’obra, pintada amb pintura vermella sobre un fons blanc, conté la signatura de l’artista juntament amb l’any de creació. El mural ha tingut tres compradors interessats en els últims anys, però Carral no té pressa per vendre-la i està obert a suggeriments.

L’Ajuntament vol protegir l’obra

El Pla especial urbanístic que l’Ajuntament va aprovar divendres permetrà l’enderroc de l’edifici i la construcció de la residència geriàtrica, però especifica que s’ha de conservar el mural, tot i que no explica com. “Des de l’Ajuntament ens hem adreçat a la Direcció General de Protecció del Patrimoni de la Generalitat perquè inclogui aquest element en el catàleg de béns d’interès cultural, per tant, haurà de ser el Departament de Cultura qui decideixi aquest tema” explica Albert Batlle, regidor de Sarrià – Sant Gervasi.

Alguns jugadors de billar al Club Billars Ars, on està ubicat el mural de Keith Haring

Club Billars Ars, tot un referent

El Club Billars Ars va obrir el juny del 1995 a Sant Gervasi – Galvany amb Gabriel Carral i el seu pare. En aquests 26 anys s’ha convertit en una mena de temple per als aficionats del billar i l’han freqüentat els millors jugadors de l’estat espanyol. El mateix Carral havia participat en competicions estatals i internacionals, però la crisi del 2008 va afectar molt el sector del billar i l’estructura esportiva al voltant va desaparèixer i també moltes de les competicions. Ara amb l’enderroc de l’edifici del carrer Atenes i el tancament del Club Billars Ars es perdrà també un referent del billar a casa nostra.