El doctor Robert té un dels monuments més majestuosos de la ciutat. Aquesta estàtua, de propietats màgiques, ha viscut diverses vicissituds.

L’estàtua miraculosa

El monument al doctor Robert es va ubicar inicialment, el 1910, a la plaça de la Universitat. La ciutat retia, així, un homenatge a un dels seus alcaldes més estimats. Aquell monument era, alhora, una font, i els barcelonins hi anaven a buscar aigua perquè deien que tenia propietats curatives i miraculoses pel simple fet d’estar dedicat al doctor Robert.

Desmuntada pel franquisme

L’any 1940, després de la Guerra Civil, les autoritats franquistes van ordenar desmuntar el monument del doctor Robert i qualsevol altre que pogués remetre a una certa catalanitat, a la República o altres valors contraris al règim. D’aquesta manera, l’estàtua del doctor Robert va ser desmuntada peça a peça i la part de bronze va ser enviada a uns magatzems del carrer de Wellington.

Doctor, professor i polític

El doctor Rober (1842-1902) va ser metge i professor universitari la major part de la seva vida. Els darrers dos anys, es va dedicar a la política: primer, com a alcalde de Barcelona; després, com a president de la Lliga Regionalista. Només set mesos després d’haver estat proclamat alcalde, va dimitir pel tancament de caixes, una protesta per la pujada d’impostos que requeia principalment sobre botiguers, comerciants i industrials. Robert havia d’embargar els empresaris barcelonins que s’havien negat a pagar a Madrid, però es va posar del seu costat i no ho va fer.

El doctor Robert va morir de forma sobtada l’abril del 1902 mentre feia un parlament en un congrés municipal de metges.

Restituïda a la plaça de Tetuan

El 14 de maig del 1985, es va inaugurar el monument a la ubicació actual, a la plaça de Tetuan. A banda d’aquest monument, el doctor Robert té estàtues repartides per tot Catalunya. Ho va explicar Santiago Izquierdo, historiador, en aquest capítol de Va passar aquí, al 2019.