Robots que posen el seu granet de sorra per combatre la covid-19; alumnes de disseny que ajuden comerços de barri a tirar endavant i uns cinemes que s’obren a mercats nous per omplir les sales.

La robòtica social

Avui el José Corbacho coneix un món gairebé de ciència-ficció amb una empresa de robòtica, Pal Robotics, que té la seu al carrer de Pujades, 77 de Barcelona. Els seus robots han format part d’un projecte per facilitar la tasca dels sanitaris als hospitals en la lluita contra el coronavirus. L’Ari és un robot social, una humanoide que pren la temperatura i acompanya els visitants vigilant que es compleixin les mesures anticovid.

Jordi Pagès, cap de producte de Pal Robotics, ens explica que durant la pandèmia s’han posat a treballar conjuntament amb altres centres robòtics de la Unió Europea. Va ser llavors quan van pensar a fer servir aquests robots per la distribució i emmagatzematge de medicaments i productes als hospitals o tasques de desinfecció (foto), una feina que descongestiona molt al personal sanitari.


Aquesta és la idea que es va desenvolupar a l’Hospital de Badalona per facilitar aquelles tasques més rutinàries de buscar medicaments per aconseguir més hores de dedicació als malalts. El personal feia servir una aplicació per fer les comandes i el robot les entrega. Una eina que també serveix per portar el menjar, sobretot en àrees aïllades per la covid.

APF robot distribucio hospitals

Disseny de proximitat

En la següent parada descobreix com el disseny i el comerç de barri treballen plegats en un projecte que es diu Dissenyem Comerç: una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que consisteix en un treball conjunt d’alumnes de l’escola de disseny ELISAVA i dels comerços del barri de Sants-les Corts.

Misses, casaments i videojocs al cine

Per acabar el dia, el José Corbacho visita les sales de Cinesa a La Maquinista, en què descobreix les iniciatives que s’han posat en marxa per pal·liar els tancaments de les sales i la falta de grans estrenes. Models nous de negoci que inclouen misses, festes d’aniversari, casaments i, fins i tot, videojocs a la gran pantalla.