Fa temps que veïns i entitats reclamen que es protegeixi l’edifici de Balet i Blay, al passeig de la Mare de Déu del Coll número 40. Volen que es reconegui com a patrimoni històric del barri, però ja s’ha presentat un comunicat d’enderroc i això ha despertat totes les alarmes.

Uns estudis de cinema pioners

Els estudis de cinema Balet i Blay van ser els responsables de la primera pel·lícula de dibuixos animats en color de tot Europa. La productora va estrenar l’any 1945 ‘Garbancito de la Mancha‘, en què va col·laborar l’animadora Pepita Pardell.

Pel·lícula ‘Garbancito de la Mancha’, del 1945

Pel Grup d’Estudis Coll–Vallcarca aquest edifici forma part de la història del barri del Coll i fa temps que el reivindiquen. Van demanar una placa a la façana per recordar els estudis Balet i Blay i també protegir l’immoble i convertir-lo en un centre d’interpretació del món del còmic i la il·lustració molt lligat al barri. “Que fos testimoni del que ha estat aquest barri pioner pel que fa al còmic, la il·lustració, els dibuixos animats, això ha d’estar representat en algun lloc”, explica Carme Ferrer dels Grup d’Estudis Coll-Vallcarca. Ara, però, sembla que això no serà possible, ja que s’enderrocarà per fer-hi pisos.

Per nosaltres això era una sentència d’aquest edifici que nosaltres havíem estat mimant
Carme Ferrer, Grup d’Estudis Coll-Vallcarca

Un edifici que no està protegit

La propietat d’aquest edifici emblemàtic ha presentat un comunicat d’enderroc que l’Ajuntament té l’obligació de tramitar, ja que l’immoble no està protegit. Fa anys que el Grup d’Estudis Coll–Vallcarca l’intenta conservar, l’última vegada en el marc de l‘ampliació del catàleg de patrimoni de Gràcia. Van demanar que s’inclogués, però la finca està fora de l’àmbit d’intervenció.

Un espai per albergar un centre del còmic

Per l’entitat, aquest espai era l’última carta per mantenir el patrimoni del còmic al barri, després d’haver-ho intentat a l’edifici del Casal de Barri Can Carol actual i de l’antic Consolat de Dinamarca, que s’ha de convertir en el Casal de Barri Canals i Junyer.

Perdre aquest edifici és deixar el barri sense cap altre alternativa per recuperar el que era el barri
Josep Callejón, Grup d’Estudis Coll-Vallcarca

Per Callejón, de l’entitat d’història, s’ha de mantenir viva la memòria d’un barri que va acollir empreses com la Bruguera, els estudis Macián o Balet i Blay, entre moltes d’altres.

Diuen que s’està perdent el patrimoni

Els veïns van veure un camió d’enderrocs i això va fer saltar l’alarma. Creuen que des de l’administració s’ha deixat de banda el llegat cultural i patrimonial dels barris del nord de Gràcia. “La memòria històrica del barri va desapareixent a poc a poc, on hi havia torres, hi havia cases singulars, ja hi ha edificis de pisos“, assenyala Carme Ferrer de l’entitat de memòria històrica del barri.

Ara, l’entitat s’ha tornat a mobilitzar amb el suport de la Federació de Barris de Gràcia per evitar perdre un altre element del patrimoni. Demanen que s’aturin els plans per aquest edifici que va acollir projectes i artistes pioners i sigui un element patrimonial del barri.