Fa 200 anys, a la cantonada del carrer Ample amb Avinyó, hi havia una fonda anomenada La Fontana d’Or. En aquest lloc es va allotjar el científic francès Pierre Méchain els dos cops que va estar a Barcelona, el 1792 i el 1793. Méchain va ser un astrònom i geògraf que va contribuir amb la seva feina a establir el sistema mètric decimal i a mesurar el perímetre del planeta.

Les mesures de Méchain a Barcelona

L’Acadèmia Francesa de la Ciència va encarregar a Méchain i al seu col·lega Jean-Baptiste Delambre mesurar l’arc d’un meridià de la terra des de Barcelona fins a Dunkerque. Méchain va començar per Barcelona i Delambre, per Dunkerque. S’havien de trobar a mig camí.

Méchain feia les seves mesures per triangulació: sabent la distància o la longitud de dos costats d’un triangle, es pot saber la longitud del tercer gràcies al teorema de Pitàgores. Encadenant una successió de triangles, es pot arribar a saber la mesura total d’una gran línia recta. Per fer les seves triangulacions, Méchain va agafar tres punt elevats de la ciutat: la torre de Sant Iu —a la Catedral—, el Castell de Montjuïc i la torre del Rellotge, a la Barceloneta.

Les mesures de Méchain havien de seguir per Eivissa, però el científic va morir afectat per la febre groga a Castelló de la Plana el 1804, quan va emprendre la tasca per determinar la mesura exacta del metre.

Homenatge de Cerdà a Méchain

Ildefons Cerdà, l’arquitecte de l’Eixample, va homenatjar Méchain i va dedicar dos carrers a la seva obra: la Meridiana, que passa pel meridià que Méchain va calcular; i el Paral·lel, que passa per un paral·lel terrestre i forma angle recte amb la Meridiana. Tots dos conflueixen imaginàriament a la torre del Rellotge de la Barceloneta, un dels punts que Mérchain va fer servir per les seves triangulacions. La hipotenusa d’aquest triangle format pel Paral·lel i la Meridiana és la Gran Via.

El 3 de maig de 1871 l’ajuntament de Barcelona va inataurar el sistema mètric decimal al comerç, convertint Barcelona en el primer municipi a fer-ho. Espanya va adoptar el sistema mètric decimal el 1849, però no va ser obligatori fins al 1880.

Ho va explicar Marcos Jaén, periodista, escriptor i divulgador cultural, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’, el 2018.