L’Ajuntament de Barcelona acaba d’aprovar la rehabilitació integral del Museu Martorell amb l’objectiu de tornar-lo a obrir al gran públic a principis del 2023. Aquest va ser el primer museu municipal de la ciutat i la primera seu del Museu de Ciències Naturals, i s’ha especialitzat la major part del temps en geologia. Es va inaugurar l’any 1882 i va tancar al públic l’any 2010, fa més d’una dècada.

L’espai tindrà una entrada pel passeig de Picasso, fet que l’encararà al barri del Born. Entre d’altres, el remodelat Museu Martorell acollirà el Centre de Documentació del Museu en Ciències Naturals de la ciutat i una exposició permanent sobre la relació de l’ésser humà i la natura.

Les obres de remodelació, amb un pressupost de 2.645.000 euros, constaran de tres fases, que inclouran la rehabilitació de l’edifici i la façana i l’accessibilitat a les instal·lacions.

Primer pas per a la consolidació de la Ciutadella del Coneixement

Els treballs de remodació del Museu Martorell s’inclouren en les actuacions previstes al Pla de ciència 2020-2023. Al darrere hi ha la voluntat de desenvolupar el projecte urbà i científic de la Ciutadella del Coneixement. Altres projectes a l’entorn del parc associats són el Castell dels Tres Dragons, l‘Hivernacle o l’Umbracle, tres edificis des de fa anys tancats al públic general.

Degradació de l’Hivernacle i l’Umbracle de la Ciutadella per estar en desús

L’Hivernacle de la Ciutadella va quedar en desús quan, l’any 2005, l’Ajuntament no va renovar la llicència d’un restaurant que l’ocupava. Després d’unes obres de rehabilitació, l’edifici va quedar tancat i va començar un procés imparable de degradació que els veïns van denunciar. També associacions en favor dels monuments han criticat la deixadesa del Parc de la Ciutadella. A l’abril d’aquest any es va aprovar el projecte per restaurar-lo.

L’Umbracle, un jardí tropical modernista, també ha viscut la deixadesa per la falta d’ús, i hi han aparegut pintades a la teulada. Tot i que es va rehabilitar parcialment el 2009, actualment tampoc no es pot visitar.

Exterior de l’Umbracle de la Ciutadella, vandalitzat