La torre del Rellotge, situada al moll de Pescadors, es va construir el segle XVIII i va ser un dels primers fars de la ciutat. Es va salvar de l’enderroc gràcies a la pressió dels veïns de la Barceloneta.

La construcció de la torre

Des del final de l’edat mitjana, i a través de la sedimentació de sorrals del Besòs i del Llobregat, la costa havia anat guanyant terreny al mar en aquesta zona de la ciutat. Així es va crear l’illa de Maians, una petita acumulació de materials sedimentaris davant de la platja. En aquesta illa es va construir un far a finals del XVII. Però va ser al segle XVIII, quan els enginyers borbònics van construir un autèntic port per la ciutat, que es va reformar el primitiu far per convertir-lo en la torre que avui es pot veure. És una construcció d’estil barroc, l’estil constructiu de la Barceloneta.

A sobre dels sorrals procedents dels rius de la ciutat es va decidir construir un barri sencer, la Barceloneta. La Barceloneta ha estat un barri mariner des del seu origen, però els terrenys sobre els quals es va edificar eren de la corona i els encarregats de gestionar-los eren els enginyers militars sota les ordres del capità general de Catalunya.

La torre, origen del sistema mètric decimal

Délambre i Méchain comencen al 1792 el treballs per mesurar el meridià de París entre des de Dunkerque a Barcelona. Fan la triangulació entre Santa Maria del Mar, el castell de Montjuïc i el far de la Barceloneta, la torre que històricament ha marcat les hores en aquest barri de pescadors. Al 1799 es va presentar públicament a París una barra de platí de secció triangular que feia exactament una deumilionèsima part d’un quart de meridià terrestre, és a dir, un metre.

La torre del Rellotge és un dels punts geodèsics on el científic Pierre Méchain va prendre les mides que van servir de base del sistema mètric decimal el 1799. Méchain va fer les seves triangulacions a partir de la torre, el Castell de Montjuïc i la Catedral. Va arribar en aquest punt de la geografia seguint les mesures que havia començat al meridià que passa per París. Méchain va morir de febre groga a Castelló de la Plana cinc després d’haver establert la mesura del metre a Barcelona. L”Ajuntament de Barcelona va ser el primer del país que instaura del sistema mètric decimal al comerç de la ciutat.

Salvat pels veïns

La torre del Rellotge va ser un far molt important per la ciutat de Barcelona. Però cap al segle XIX, les necessitats del port havien canviat i es van fer algunes reformes. El 1904, es va enderrocar l’edifici de la capitania del port i també havia d’anar a terra el far. Però gràcies a l’oposició dels veïns, el far va ser indultat i remodelat: se li van afegir les quatre esferes de rellotge que té avui i, així transformat, es va convertir en la torre del Rellotge.

Ho va explicar Sheila García, membre del Taller d’Història de la Barceloneta, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.