sortida de sol a Barcelona el 15 de juny de 2021
sortida de sol a Barcelona el 15 de juny de 2021. Foto: Pere Lluís Donoso

Les albades ja no s’avançaran més i la sortida de sol es començarà a endarrerir de forma imminent. El solstici ja és ben a prop i marcarà un punt d’inflexió evident i un lent retorn cap a l’hivern, si més no a efectes de llum solar.

La sortida de sol més matinera, a les 6.17 h

El sol surt aquests dies a les 6.17 h. És el moment de l’any en què ho fa més d’hora, concretament entre els dies 11 i 18 de juny. Tots aquests dies a la mateixa hora, segon amunt o avall. Però es tracta del primer punt d’inflexió que ens farà tornar molt lentament cap a l’hivern.

A partir del cap de setmana el sol sortirà un minutet més tard del que ho fa ara, fins a arribar al dia 30 d’octubre, el dia previ al canvi d’hora i dia en què el sol sortirà dues hores més tard que ara (ho farà a les 8.20 h).

De fet, és precisament el canvi d’hora de finals d’octubre el que impedeix que la sortida de sol més tardana no sigui al voltant del solstici d’hivern, quan el sol surt a les 8.18 h. Sense canvi horari, el sol sortiria al gener passades les nou del matí.

Les tardes encara s’allargaran més

Però el dia, en comput global, encara continuarà esgarrapant segons fins al dia del solstici. La pèrdua de sol matiner queda, encara, ben compensada pel creixement que encara tenen les tardes. Aquests dies el sol es pondrà a les 21.27 h, però ho farà a les 21.29 h a finals de mes i principis de juliol abans no es tornin a escurçar les tardes.