La Universitat de Barcelona ha detectat prop d’un 15 % de persones positives de la covid-19 o amb una serologia positiva en el cribratge massiu que es va fer a la comunitat universitària entre el desembre del 2020 i el febrer d’aquest any. Es tracta d’un estudi capdavanter amb prop de 2.800 mostres que volia detectar el nombre de persones infectades pel virus i ajudar a crear entorns segurs i saludables a la universitat.

“Els resultats demostren que la comunitat universitària era un reflex del que estava passant a la comunitat en general”, conclou la doctora Maria Ángeles Domínguez, que explica que l’estudi de prevalença ha permès fer una foto de la situació a la universitat el mes de febrer. En total, es van detectar 44 participants asimptomàtics amb PCR positiva, un 1,6 % dels participants i la majoria, 38, també van donar positiu en anticossos, és a dir, que tot just havien passat la malaltia o estaven en el tram final.

Un 0,22 % de potencials transmissors

Els participants amb infecció precoç i potencials transmissors del SARS-CoV-2 van ser sis, un 0,22 % del total. I quatre tenien la variant alpha o britànica, una proporció semblant a la que hi havia a la societat, al febrer, entre el 70 i el 80 % de la població. A més, es va contactar amb les persones positives i, a les que no tenien anticossos els van donar les indicacions per evitar més contagis, a més d’afegir-ho a la seva història clínica. L’estudi s’ha fet conjuntament amb l’Hospital de Bellvitge i els resultats s’han publicat a l”International Journal of Enviromental Research and Public Health’.

Els autors recorden que l’estudi es va fer amb persones que encara no estaven vacunades i en un moment de restriccions de mobilitat i amb les classes a distància. Això en va dificultar la participació, que es va allargar fins al febrer. Entre els participants hi ha estudiants, personal administratiu i de serveis, i personal docent i investigador.