superlluna sant joan
Font: Ramon Baylina

El 24 de juny, dia de Sant Joan, tenim una altra superlluna a Barcelona. És la lluna plena d’aquest mes de juny, que a més a més coincideix amb el perigeu, el moment en què la distància entre Lluna i Terra és menor.

És una superlluna? El llindar dels 360.000 km

Per saber si la barreja de perigeu i lluna plena esdevenen superlluna cal tenir en compte la distància entre el planeta i el satèl·lit.

Així, només són superllunes aquelles nits de lluna plena que coincideixen amb el perigeu, sempre que la distància entre la Terra i la Lluna no superi els 360.000 km.

La superlluna del 24 de juny: la de maduixa

La superlluna de juny (anomenada també de maduixa) serà la tercera de l’any i, a més a més, serà la tercera de consecutiva, després de les de l’abril i el maig.

Se’n diu de maduixa perquè tradicionalment coincideix amb l’època de l’any en què es recol·lecta aquest fruit a les tribus nadius nord-americanes, però les llunes (i superllunes) agafen nom també de moments de l’any importants per a la pagesia (la lluna de la collita, a l’octubre) o també per les tonalitats que agafa (per exemple, lluna de sang).

De les tres d’aquest 2021 és la més llunyana. Aquest dijous, 24 de juny, tenim la Lluna a gairebé 360.000 km (no hi arribarà per ben pocs quilòmetres) i es donarà aquest fenomen per darrera vegada en un any.

Per veure-la, només cal mirar cap a mar amb la posta de sol. La lluna sortirà aquest dijous, 24 de juny, a les 21.36 h pel sud-est (per mar) i es pondrà a quarts de set de la matinada pel sud-oest.

Es podrà veure la lluna prop d’un 10 % més grossa i també més brillant.

La propera superlluna: el juny… del 2022

Per veure la següent superlluna a Barcelona haurem d’esperar gairebé un any.

Serà la nit del 14 al 15 de juny del 2022 quan tindrem una lluna plena que coincidirà amb un perigeu de només 357.434 km (2.500 km menys que la d’aquest juny del 2021).

Si ens la perdem, en tindrem una altra el mes següent, de molt semblant, el 14 de juliol del 2022.