La posta de sol del 14/12/2019 des de l'Observatori Fabra. El sol es pon cada vegada més cap a mar Foto: Alfons Puertas

Amb el pas del solstici d’estiu vam travessar també el punt d’inflexió que comportava que els dies ja s’escurcessin, però les tardes encara s’hi resistissin. Des dels darrers dies de juny, però, les tardes també s’escurcen.

Només un segon menys aquest dilluns, 28 de juny

Aquest dilluns, 28 de juny, el sol es pondrà un segon abans que diumenge.

És una reculada imperceptible, però s’anirà accelerant gradualment i anirà afegint la pèrdua de sol en còmput global a la que ja tenim durant el matí.

Aquesta setmana els dies s’escurcen prop de mig minut per dia, però la pèrdua de sol es concentra bàsicament durant el matí.

Hem de perdre tres hores de sol durant l’estiu

Com hem dit, la pèrdua de sol s’accelerarà amb el pas dels dies i es començarà a notar més a d’aquí a només unes setmanes. Tant és així, que durant l’estiu astronòmic tindrem tres hores de sol menys.

D’aquesta manera, la primera hora de sol perduda arribarà el 6 d’agost, quan el dia tindrà una durada de 14 h i 10 minuts. El sol es pondrà aleshores a les 21.02 h (actualment ho fa gairebé a les 21.30 h).

I abans d’acabar el mes d’agost ja haurem perdut una segona hora. Concretament, el dia 31. Aleshores el sol es pondrà abans de dos quarts de nou del vespre.

Abans, però, haurà arribat la Mare de Déu d’Agost, i, segons la dita popular, “a les set ja és fosc”. Es tracta potser d’un dels moments de l’estiu en què es nota més que les tardes s’escurcen.

La tercera hora de sol perduda arribarà amb l’equinocci de tardor, enguany el 22 d’agost.