La Casa de la Seda, al carrer de Sant Pere Més Alt, 1, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, és la seu des del 1763 del Gremi dels Velers de Barcelona. És l’única seu gremial barcelonina oberta al públic.

L’any passat es van iniciar aquestes visites, però la pandèmia les va aturar momentàniament. Ara torna a ser visitable, però amb un aforament reduït a 10 persones. L’interior d’aquest pis està ple de peces d’ebenisteria fina, parets folrades de seda i altres elements decoratius amb què s’explica la història del Gremi de Velers de Barcelona i de retruc, de la història i economia catalanes.

Cal fer la reserva per internet

Les visites són de 50 minuts i qui estigui interessat s’ha d’inscriure al web de La Casa de la Seda, www.casadelaseda.com. Es fan els dissabtes a les 11 del matí, en castellà i anglès, i a les 12 en català. Si hi ha més demanda n’organitzen un altre grup, a les 13 en català.

Una casa amb història

La cap de Comunicació de Barcelona Guide Bureau, Clara Ferrer, explica les mesures que han pres per garantir la seguretat als visitants. “Hem reduït els grups al 50 per cent i també assegurem la distància social perquè l’espai permet que les unitats familiars se separin i també la mascareta i el gel hidroalcohòlic a l’entrada de l’edifici en disposen per poder netejar-se”.

Clau en l’economia catalana

Les visites s’inicien al rebedor custodiat per cinc àngels d’un pas de Setmana Santa. Després es passa a la Sala Magna, un lloc determinant en la història i economia catalanes. La cap de guies de Barcelona Guide Bureau, Mercè Mill, explica que els visitants descobriran per exemple que la Sala Magna “és on es reunien el consell del Gremi de la Seda i on decidien sobre preus, mínims i màxims, sobre noves ordenances, també cada gremi era com una mútua, llavors si algú li havia passat algun mal moment, doncs què havien de fer amb aquesta persona, amb una altra, si hi havia cap sanció”.

Altres estances

Un altre espai destacat de la visita és la biblioteca que tot i la mida reduïda és interessant, segons la Mercè Mill, pels documents que hi conté. “La gran majoria els tenim a l’hemeroteca de Barcelona. Tot i això aquí ens han quedat alguns documents originals i rèpliques de documents de denúncies, de canvis de seders del negoci d’un a l’altre”. El recorregut també ens porta al despatx privat del president actual del gremi i a dues sales de reunions.