Aquest divendres els voluntaris de la Fundació Actua Ajuda Alimenta Cultura han preparat i fet entrega d’un centenar de cistelles amb aliments als professionals del sector de la cultura que actualment passen penúries econòmiques. Es tracta de la vintena edició d’aquests ajuts per a totes les persones implicades a fer possible els espectacles de teatre, les pel·lícules o els concerts musicals, entre d’altres.

Són milers, assegura la Lídia Alonso, productora musical i membre de la fundació, els professionals que no arriben a finals de mes. En el cas del sector musical, amb les sales de concerts tancades, està patint els estralls de les restriccions anticovid. “Molts són autònoms i han de seguir pagant les quotes i el lloguer, entre d’altres” i afegeix que la falta d’ingressos sostinguda en el temps és inviable“.

“És molt difícil viure sense cap font d’ingrés”

En casos com els de l’actor i humorista Jose Raúl Bailón o del raper Komba Castro són receptors i voluntaris d’aquests ajuts. Bailón diu que és una realitat “que no es mostra” però que segueix passant. I tot i que diu que intenta fer altres feines a banda, aquesta cistella l’ajuda “econòmica i moralment”.

Per què obren centres comercials i no permeten fer concerts?”
Komba, raper

En Komba, raper xilè, explica que fa dos anys es trobava a Barcelona de gira amb la seva banda Hentrenamientoh i quan va esclatar la pandèmia “van caure tots els bolos de cop”. Fa un any que rep la cistella de la Fundació i fa algunes feines de reparació o pintura per poder subsistir. I assegura que aquest ajut el permet relaxar-se. Tots dos artistes reclamen a l’administració posar fi a les restriccions per poder seguir desenvolupant la seva activitat. En Komba, a més, no s’explica com obren els centres comercials i no ho fan les sales de concerts. “Necessitem seguir fent la nostra feina i animar el públic que consumeixi cultura”. Alonso també s’hi suma a la reivindicació d’eliminar restriccions, ja que assegura que “s’ha demostrat que la cultura és segura”.

Al darrere d’aquests ajuts hi ha el Banc dels Aliments i donacions privades. Fins al moment, s’han atorgat més de 2.500 capses a Madrid i Barcelona. A més, des de la Fundació Actua Ajuda Alimenta Cultura animen a signar un manifest per demanar el Dia Internacional de les Persones Treballadores dels Espectacles i els Esdeveniments. L’objectiu és poder celebrar i agrair el treball d’aquest col·lectiu que fa possible la cultura.