La soprano russa Sondra Radvanovsky no participarà, finalment, en cap de les funcions de ‘La dama de piques’, de Txaikovski. Era un dels grans reclams de la producció, que ja ha visitat el Liceu en tres temporades anteriors (la darrera, el 2009-10). El paper de Lisa l’asumeixen només les sopranos Lianna Haroutounian i Irina Churilova (qui havia de cantar en una única funció).

Luxosa, opulenta i clàssica, així és la ‘Dama de piques’ dirigida escènicament pel belga Gilbert Deflo i musicalment pel rus Dmitri Jurowski. “És una obra mestra. La música, per exemple. N’hi ha molta de russa, però també d’alemanya. El rol de Herman està construït de forma wageriana. La comtessa canta en francès i després hi ha la primera escena del segon acte que és mozartiana. Hi ha molts els estils en una mateixa òpera”, explica Jurowski. Cal afegir, a més, que com a l’òpera francesa, hi ha un ballet en el segon acte.

Herman, tenor spinto

El paper de Hermann recau alternativament en l’àzeri Yusif Eyvazov i el georgià George Oniani. Es tracta d’un rol exigent en extrem, perquè, a més de cantar en totes les escenes, ha de mostrar una evolució psicològica. “És una òpera per a actors cantants. Txaikovski va forçar el drama teatral”, comenta Jurowski. Elena Zaremba i Larissa Diadkova s’alternen en el paper de la comtessa, mentre que defensen el rol de príncep Ieletski Rodion Pogossov i Andrey Zhlikhovsky.

Jurowsky dirigeix l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu i el Cor Infantil VEUS-Amics de la Unió de Granollers. ‘La dama de piques’ fa funcions entre el 26 de gener i l’11 de febrer.