Aquest cap de setmana, tots aquells que van passejar pel Paral·lel van poder contemplar un escenari diferent, fins i tot postapocalíptic. Aquest i altres carrers del Raval van ser escenari del rodatge d’una pel·lícula, fet que va despertar la curiositat de molts veïns que hi viuen però també les crítiques per l’ocupació de l’espai públic. Allà s’hi va rodar una seqüela de la pel·lícula ‘Bird box’, estrenada a Netflix el 2018.

Barcelona ha estat escenari de diverses pel·lícules, sèries i anuncis al llarg de la història del cinema. Al ‘bàsics’ en repassem algunes de les més destacades. També expliquem on es fan més rodatges a la ciutat i quant costa fer-ne un, segons l’indret escollit.

Una Barcelona apocalíptica

El rodatge de la seqüela de ‘Bird box’ al Paral·lel ha recordat una pel·lícula que també va mostrar la Barcelona més apocalíptica: ‘Els últims dies’ (2013), que deixa veure indrets com el passeig de Lluís Companys completament arrasats.

El film ‘Segon origen’, del 2015, és un altre dels llargmetratges que ensenyen Barcelona completament devastada. És el cas del Camp Nou, que en la pel·lícula es pot veure totalment destruït. En films com ‘El perfum: Història d’un assassí’ (2007) es poden veure el Laberint d’Horta o el Poble Espanyol. A ‘Uncharted’ (que s’estrenarà aquest 2022) es poden veure, entre d’altres, els terrats del Palau Victòria Eugènia.

També hi ha sèries que s’han interessat per la ciutat: és el cas de la sèrie policíaca alemanya ‘Der Barcelona Krimi‘, que explica la història de Xavier Bonet, un mosso d’esquadra que treballa a Barcelona.

Ciutat Vella, l’escenari preferit per rodar

Ciutat Vella és el districte de Barcelona que més escullen les productores per fer les seves gravacions televisives, cinematogràfiques o publicitàries. Així ho apunten dades facilitades per Barcelona Film Comission. D’acord amb aquesta font, i posant la lupa en parcs i espais verds de la ciutat, el lloc amb més rodatges el 2020 va ser el Parc del Laberint d’Horta (27), seguit de ben a prop per la Ciutadella i la plaça de Carles Buïgas, a tocar de les fonts de Montjuïc.

Pel que fa als mercats, el de la Boqueria és el que més interès desperta: s’hi van fer 71 rodatges el 2020. A l’antiga presó de la Model s’ha gravat en 30 ocasions i al Museu de Ciències Naturals, en 23.

Quant costa fer un rodatge a Barcelona?

Per poder fer una gravació d’aquestes característiques a Barcelona, cal un permís de l’Ajuntament. D’acord amb Barcelona Film Comission, sempre que hi hagi més de 10 persones, hi ha un preu base que cal pagar, el qual és diferent en funció de l’espai. Per exemple, on surt més car fer un rodatge és en un mercat (783 € de preu base), seguit de la via pública (680 €), els cementiris (591 €) i les platges (150 €).

En canvi, en parcs i entorns naturals el permís no té cap cost.