Francisco Macián va néixer el 1929 a Barcelona, al barri del Poble-sec. De petit ja dibuixava amb els seus dos cosins Àngels i Gilberto Soriano, tots tres aficionats al cinema, gràcies al veïnatge amb el Paral·lel, ple de teatres i cinemes. En aquest reportatge els seus cosins recorden com sovint anaven al cinema.

“Fèiem campana per anar al cine i quan feien pel·lícules de Walt Disney les vèiem repetides”

De la unió del dibuix i el cinema, Macián va descobrir l’animació, un ofici que va aprendre de manera autodidacta. Va començar fent còmics i també va estar alguns anys fent publicitat. La seva dedicació al cinema d’animació va creuar fronteres a l’Amèrica Llatina amb espots de maqueta animada.

La publicitat

Francisco Macián i Jaume Papasseit van fundar primer DIBSA (Distribuidora Internacional de Dibujos, SA), el seu primer estudi d’animació, que va estar dedicat al cinema i a la publicitat, i després Estudios Macián. Jaume Papasseit recorda com es complementaven en la feina.

“Ell anava en globus i jo el feia tocar de peus a terra”

La creació de l’Estudi Macián va coincidir amb un altre, els Estudios Moro, amb què Macián va col·laborar aprofitant l’arribada de la televisió a Espanya. Alguna de les seves creacions publicitàries van ser ‘Sinfonía del cacao’, de ColaCao, i ‘Sol de Andalucía’. Amb aquesta última Macián va guanyar el premi del Festival del Film Publicitari de Canes.

‘El mago de los sueños’

El 1966 va néixer un film basat en els contes de Hans Christian Andersen i la família televisiva de moda d’aquella època, els Telerín, ‘El mago de los sueños’, en què un mag explica un conte per anar a dormir a cada un dels sis fills de la família.

L’invent de l’M-Tecnofantasy

El 1968 va arribar el seu gran invent, l’M-Tecnofantasy. Francisco Macián sempre havia intentat estar a l’avantguarda dels nous mètodes d’animació i, en aquest sentit, va ser un pioner a l’estat espanyol amb l’M-T, un aparell que aconseguia convertir en dibuix les imatges. El resultat era similar a la vinyeta de còmic, ideal per a l’univers pop dels anys 60 .

Francisco Macián va morir l’any 1976, als 46 anys, a causa d’un càncer, un fet que va deixar projectes inacabats com ara la sèrie còmica ‘Keystone cops’ o el llargmetratge ‘Plip’, que havia de combinar imatge real amb els dibuixos de ‘Tom & Jerry’.

25 anys després de la seva mort, l’Associació Internacional del Film d’Animació li va fer un homenatge per recordar-ne la trajectòria i la contribució al món de l’animació.