L’actual centre Cívic El Coll-La Bruguera era la seu de l’editorial Bruguera, especialitzada en col·leccions de llibres de butxaca, literatura juvenil i revistes de còmic d’humor. L’actual sala d’actes d’aquest centre municipal era la rotativa ‘Cerutti’,  la primera rotativa moderna d’Espanya. Molt lligada sempre a la vida del barri del Coll, es conserva part del llegat d’aquesta editorial gràcies  les aportacions de veïns i treballadors.

L’orígen de Bruguera

Neix al 1910 al carrer Mora d’Ebre 141 en una petita imprempta amb el nom El Gato Negro que es va especialitzar en novel·les per lliuraments, llibres d’acudits i biografies populars. Tots els treballadors i també la família Bruguera vivien al  barri. Els Bruguera eren de tradició republicana,  i per això durant anys l’editorial va ser un espai de refugi de treballadors vinculats amb la República.

Bruguera va crear el juny de 1921 el setmanari Pulgarcito, revista subtitulada “Diari infantil de contes, historietes, aventures i entreteniments”. El seu gran èxit va fer prosperar l’editorial i el 1939 van decidir canviar el nom a l’empresa i donar-li el cognom familiar. Revistes com  Tío Vivo o Din Dan, col·leccions de novel·les populars   els gènere rosa amb Corín Tellado o de la novel·la de l’oest com Marcial Lafuente Estefanía, les aventures de Silver Kane  i comics d’aventures com El Cachorro, El Capitán Trueno, El Jabato, El Cosaco Verde o El Corsario de Hierro.  El 1950 apareix Zipi y Zape i al  1958   Francisco Ibáñez crea Mortadel·lo i Filemó i  la 13 rue del Percebe al 1961. Ja al 1973 Superlópez i Esther y su mundo.

El Club social de Bruguera

Durant anys va ser la editoral amb més producció del món , cada mes sortien 4 milions d’exemplars de totes les capçaleres . Va arribar a tenir 1670 treballadors amb delegacions a l’Amèrica Llatina. La Bruguera tenia menjador, metge i fins i tot ambulància pròpia i un Club Social amb equips esportius, sortides i excursions pels treballadors.

El final

Però l’entrada del còmic dels EUA , el còmic japonès  i el videojoc, els anys vuitanta van acabar amb aquesta històrica empresa. El 7 de juny de 1982 va presentar suspensió de pagaments i el 1986 va desaparèixer després de la seva adquisició pel Grupo Zeta, que la va transformar en Edicions B.

Ho va explicar Xavier Franch, director del centre cívic El Coll – La Bruguera, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.