L’any 1978, es va obrir la primera botiga eròtica de Barcelona i d’Espanya al carrer d’en Robador, 5. Adeline Arànega, fundadora de la botiga eròtica Kitsch, n’explica la història.

Èxit inicial

L’any 1978, Arànega tenia un sex-shop a Perpinyà, també anomenat Kitsch, però les vendes havien baixat molt i va decidir obrir-ne un altre a Barcelona amb la seva parella.

La botiga va adquirir molta popularitat, especialment quan la revista ‘Interviú’, amb molts lectors a l’època, en va parlar a la seva portada: “El primer sex-shop d’Espanya”. Això va atreure gent de tot arreu del territori, com ara Saragossa, Madrid o València.

“Perillositat social”

Al principi, els productes de la botiga eren una selecció del que ja hi havia als quioscs de la Rambla. No hi havia res d’importació. Aquesta fórmula és la mateixa que havia fet servir un temps abans pel sex-shop de París. Per tant, allò que molestava a les autoritats no era el que s’hi venia, sinó l’existència d’una botiga tan explícita. Per aquest motiu, les autoritats van tancar la botiga només tres mesos després d’obrir, sota l’acusació de “perillositat social”.

Educació sexual

Arànega recorda la manca d’educació sexual de l’època. Les veïnes de l’edifici, per exemple, estaven molt preocupades per si la seva botiga seria una casa de prostitució, quan els carrers de la zona eren plens de persones exercint-la, però adverteix que avui, encara, i malgrat la bona feina que s’està fent, queda molt de camí per recórrer en aquest sentit.

L’any 1984, Arànega va treballar conjuntament amb l’àrea de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona per prevenir i conscienciar sobre una nova malaltia que estava causant estralls, la sida.

Botigues noves, productes nous

Amb el temps, la botiga va incorporar articles de l’estranger. No va ser fins al 1982, que les botigues d’aquesta mena van tenir un epígraf propi a la normativa de comerços.

Arànega va obrir una altra botiga al carrer de Sant Pau, però amb l’incendi del Liceu, el 1994, es va traslladar a l’emplaçament actual, al carrer de Muntaner, 17.