El 4 de juliol del 1973, un grup nazi, anomenat V Comando Adolfo Hitler, va assaltar i saquejar la redacció de la revista ‘El Ciervo‘, una publicació dedicada al pensament i la cultura.

La revista degana de pensament

L’any 1973, la redacció d”El Ciervo‘ era al carrer de Calvet, 56, on encara hi és. Va ser fundada l’any 1951 per Joan i Llorenç Gomis i, en el moment de l’atemptat, era la revista degana de la premsa espanyola de pensament i cultura, la que feia més anys que s’editava de manera ininterrompuda.

‘El Ciervo’ era una revista progressista i democràtica fundada en ambients catòlics. D’allà en van sortir els Cristians pel Socialisme. Aquest origen feia que els estaments catòlics franquistes li tinguessin una aversió especial per considerar-la una traïdora.

L’assalt

El 4 de juliol del 1973, al migdia, els treballadors de la revista havien sortit a dinar. A tres quarts de quatre, una de les dues secretàries va tornar a l’oficina. Es va trobar dos nois d’uns 30 anys a l’escala que li van dir que venien a buscar números antics de la revista. Un cop dins, la van lligar en una cadira i li van dir que no li passaria res si s’estava quieta i callada. Els assaltants van obrir la porta a dos nois més i, entre els quatre, durant un quart d’hora, van destrossar tot el que van poder: llibres, arxivadors, etc. També van fer pintades a la paret, amb inscripcions com ara “Rojos no” o “Comunistas, a la horca”. També van deixar un missatge per excitar la policia quan hi arribés: “Policía: los cerdos que mataron a vuestro compañero leían esta revista”. Un cop feta la destrossa, van tallar el telèfon i se’n van anar.

Cas arxivat per falta de dades

La notícia de l’assalt a ‘El Ciervo’ es va conèixer de seguida a Barcelona. Hi va contribuir que Llorenç Gomis era coordinador editorial de ‘La Vanguardia’. Tant la premsa nacional com la internacional se’n va fer ressò i la revista va rebre tot el suport de la professió.

La investigació de la policia va durar al voltant d’un mes. Finalment, es va arxivar el cas per falta de dades i pistes. El més curiós és que, de pistes n’hi havia, com ara la descripció que la portera va fer dels assaltants. El grup es deia V Comando Adolfo Hitler i, segons la policia, era una escissió del Partido Español Nacional Socialista.

Ho va explicar Jaume Boix, director de la revista ‘El Ciervo’, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.