L’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Xavier Querol admet que hi ha “dubtes” sobre l’aplicació de la guia pràctica de ventilació de les escoles per reduir el risc de contagi per covid-19 en l’àmbit educatiu. Tot i això, en declaracions al programa ‘reset’, de betevé, ha subratllat la importància d’aquesta mesura i ha assegurat que hi ha alternatives per poder-ho fer, malgrat que les condicions siguin adverses.

En aquest sentit, Querol reconeix que el pla de ventilació “es pot millorar” perquè hi ha crítiques o comentaris com aquests: “Si obrim les finestres en una escola del carrer de Balmes, hi entrarà contaminació” o bé que “amb l’arribada de l’hivern farà fred“. Amb tot, l’investigador del CSIC considera que hi ha altres “maneres de ventilar igualment”, com ara “obrint 10 centímetres i amb la porta completament oberta”.

Mantenir les ràtios

L’investigador del CSIC afirma que s’ha comprovat que aquestes mesures són suficients per ventilar, “si es compleixen les ràtios de 20 a 25 alumnes, en aules relativament grans”. Una altra cosa, segons Querol, és “que hi hagi 30 alumnes en una aula petita“. Aleshores, diu, “el problema no és de la ventilació“.

Xavier Querol, en tot cas, ha subratllat la necessitat d’afegir la ventilació dels espais tancats com a element de lluita contra els contagis”, a més de les conegudes com rentar les mans, la distància i la mascareta.

“Massa d’hora” per treure’s les mascaretes

El que encara sembla lluny és la possibilitat que els alumnes es puguin treure les mascaretes a l’escola. Això, si més no, ha dit també al programa ‘reset’ Jacobo Sellarés, membre del Servei de Pneumologia de l’Hospital Clínic.

“Com a pare, crec que seria interessant”, ha manifestat Sellarés, “però ara en aquest moment crec que és massa d’hora i haurem d’esperar“, ha afegit finalment.

Relació entre la covid i la contaminació

Sellarés també ha explicat que “durant el confinament, es van reduir notablement els ingressos per malalties respiratòries cròniques“. Segons el membre de la Unitat de Pneumologia del Clínic, els mesos d’abril i maig, quan hi sol haver una alta incidència d’aquesta mena de casos, “gairebé no en vam tenir“.

Pel que fa a la relació amb la covid-19, Sellarés ha apuntat que “moltes de les partícules de la contaminació inflamen la via aèria“, de manera similar a com ho fa el virus. “Té sentit que pugui ser una combinació molt dolenta“.

“Mesures més dràstiques” a l’Eixample

D’altra banda, Xavier Querol ha afegit que hi ha una “relació bidireccional” entre la covid-19 i la pol·lució. Segons l’investigador del CSIC, hi ha estudis que demostren que “la mortalitat s’ha incrementat un 8 %” als indrets amb un índex més alt de partícules en suspensió. Per això ha qualificat d’insuficient el pla de superilles de l’Eixample i ha demanat que es prenguin “mesures més dràstiques” en el que ha definit com “el punt negre de contaminació de la ciutat”.

En un sentit molt similar s’ha expressat el membre d’Eixample Respira, Guillem López, que s’ha declarat molt crític amb aquesta mesura. López ha reclamat que s’actuï en vies com el carrer d’Aragó o la Gran Via, “com s’està fent a Gràcia o a Sants”, per “reduir-hi el trànsit almenys un 30 %“. Des d’Eixample Respira, a més, demanen que “la Guàrdia Urbana actuï” per fer complir la normativa.