Convertir l’Eixample en una superilla. Aquest és l’objectiu del pla que impulsa l’Ajuntament de Barcelona a 10 anys vista perquè un de cada tres carrers del districte siguin eixos verds de prioritat per als vianants. De moment, en aquest mandat, s’intervindrà en els carrers del Consell de Cent, Rocafort, Comte Borrell i Girona. Algunes d’aquestes vies ja s’han transformat amb urbanisme tàctic (pintura) i ara es vol passar a una actuació definitiva.

A banda de transformar aquests carrers, es crearan quatre places a les cruïlles de Rocafort, Comte Borrell, Enric Granados i Girona amb el carrer del Consell de Cent. Per això, no serà possible creuar de punta a punta en cotxe aquests eixos verds, que quedaran limitats al trànsit local i amb una velocitat a 10 km/h. L’objectiu és poder començar les obres el primer trimestre del 2022, amb una inversió de 37,8 M €.

eixos verds Eixample superilla

Carrers amb menys asfalt i més verd

Per transformar aquests quatre carrers i places en aquest mandat, l’Ajuntament ha convocat dos concursos d’idees. Un servirà per definir un nou model de carrer amb prioritat per als vianants i l’altre, per al disseny de les places. El model de carrer haurà de tenir espais de passeig i joc infantil, més presència de verd (el 20 % de la superfície haurà de ser sense asfalt) i amb mobiliari urbà fet de materials nous.

model eix verd Eixample

La intervenció que es farà en aquests carrers de l’Eixample pretén exportar el model de superilla que ja s’ha fet al voltant del Mercat de Sant Antoni. En aquesta zona, el trànsit als carrers de Comte Borrell i Tamarit es va reduir en un 80 %. Tot i que Viladomat va absorbir d’entrada bona part dels cotxes, l’Ajuntament assegura que el trànsit s’ha acabat reduint també en aquest carrer per la proximitat a la zona pacificada.

La intenció del govern municipal és ampliar la xarxa de carrers pacificats per tot l’Eixample i que, dels 61 carrers que té el districte, 21 es converteixin en eixos verds i generar 21 places. En aquesta llista de futurs carrers sense trànsit hi ha Provença, Ausiàs Marc, Nicaragua, Casanova i Sicília, a banda d’ampliar els que es faran en aquest mandat i els carrers ja pacificats com Enric Granados i l’avinguda de Gaudí.

eixos verds Eixample superilla