La paralització dels 8,4 milions d’euros d’ajudes que havia anunciat la Generalitat de Catalunya per al sector cultural ha indignat encara més els treballadors d’aquest col·lectiu. El Departament de Treball diu que vol “repensar” el sistema de subvencions per evitar que es repeteixi el col·lapse amb els ajuts als autònoms.

L’Andreu Rami ens parla de com ha rebut el sector aquesta notícia i de com es prepara per dur a terme noves mobilitzacions de protesta.

Nova assemblea de treballadors

Un centenar de personalitats de la cultura, entre les quals hi ha Carme Portaceli, Clara Peya, Judit Neddermann o Enric Cambray, s’han constituït en una nova assemblea de treballadors del sector. L’Andreu ens explica que, per tal d’esquivar les restriccions per frenar la segona onada del coronavirus, han convocat una trobada en forma d’acte d’espiritualitat i vetlla, a l’església de Santa Anna. Consistirà en una missa amb actuacions artístiques, en clara referència a la polèmica celebració de fa uns dies a la Sagrada Família.

Protestes a les xarxes

Al compte d’Instagram @SenseCultura, l’actriu i fotògrafa Júlia Cortina retrata i explica la situació de professionals de la cultura afectats pel tancament davant d’equipaments culturals essencials. Hi apareixen diverses persones amb els ulls tapats i una mascareta amb una creu pintada, alhora que mostren pancarta que diu: “Ens obligueu a tancar, però no ens deixarem silenciar“.

Pendents de la desescalada

Tot plegat, al marge de la paralització de les ajudes, també pel neguit i l’angoixa que ha generat la filtració de l’esborrany del pla de desescalada del govern. El sector cultural viu amb incertesa i sense saber del cert si finalment els cinemes, els teatres i les sales de música podran reobrir, encara que sigui parcialment, a partir de dilluns, 23 de novembre. Els empresaris i els treballadors fa setmanes que intenten planificar el seu futur, en base a rumors, en espera de l’anunci definitiu del Procicat.

Primer Congrés de Música d’Arrel

L’Andreu Rami, però, també ens parla d’una de les poques activitats culturals que s’han pogut dur a terme els últims dies. Més de 4.000 persones han passat pel primer Congrés de Música d’Arrel de Catalunya, el cap de setmana del 14 i 15 de novembre, per celebrar el centenari del naixement del Roviretes, un dels flabiolaires més importants del país. Es va fer en línia, amb retransmissions des del Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia.