La Fundació Vicki Bernadet alerta que durant els períodes de confinament els menors poden haver patit “més abusos, més periòdics i recurrents i amb risc que en alguns casos hagin estat més greus”. La fundació alerta d’aquest perill coincidint amb la celebració, el 19 de novembre, del Dia Mundial de la Prevenció contra l’Abús Sexual Infantil. Una data que coincideix amb l’inici d’una campanya de sensibilització impulsada per l’entitat.

El problema, segons Vicki Bernadet, la fundadora de l’entitat, és que “tardarem temps a tenir una fotografia exacta d’aquests casos”, principalment perquè les denúncies de violència sexual en la infància es posen sovint quan la víctima ja és adulta.

Durant el període d’alarma van rebre 122 demandes d’ajuda. Davant de la necessitat de mantenir l’atenció a les víctimes, la fundació ha obert un servei de teràpies en línia que ha permès arribar a 613 beneficiars de l’àmbit escolar, familiar i de temps lliure.

El 20 % dels infants són víctimes d’abusos sexuals

Des de la Fundació denuncien que durant el confiament cap institució pública no s’ha preocupat per intervenir en els casos ja existents per veure si aquest nens estaven patint abusos. “Ningú no ha pensat que un nen no té accés a fer una trucada de telèfon o a connectar-se a l’ordinador per demanar ajuda, ni s’han plantejat noves formes d’ajuda”, alerten.

La fundació recorda que, segons l’OMS, un de cada cinc menors pateix abús sexual abans de fer els 17 anys. Un 80 % de les agressions sexuals es produeixen en l’entorn de confiança dels nen i, d’aquests casos, entre el 65 i el 70 % són dins de la mateixa família. “Si fossin les víctimes d’una malaltia, estaríem parlant d’una pandèmia”, afirma Vicki Bernadet. Per això, afirma, el confinament domiciliari ha suposat un risc afegit per als menors.