L’increment del percentatge de població vacunada fa que es comencin a qüestionar algunes de les mesures de seguretat contra la pandèmia que s’han mantingut en vigor fins ara. En una entrevista al ‘reset’, de betevé, l‘investigador i viròleg del CReSA-IRTA, Xavier Abad, considera que mesures com la mascareta podrien ser un “peatge excessiu” quan la població vacunada superi a la no vacunada. “És un meló per obrir”, reconeix Abad. De fet, en alguns països, com els Estats Units, ja s’ha començat a relaxar el seu ús, tot i que l’OMS alerta que deixar la mascareta no només ha de dependre del nivell de vacunació.

Mascareta només en interiors

Abad recorda que les persones vacunades “difícilment s’infectaran, ni tindran una malaltia greu i no moriran”. A més, assegura que tenen una capacitat “baixíssima” d’encomanar la covid . Per això, creu que és una “bona praxis” mantenir la mascareta en interiors quan no sabem si els altres estan vacunats, però en canvi no li veu el sentit a portar-la en exteriors. “Com a persona vacunada a mi em costa”, reconeix.

A la platja, sense mascareta

El viròleg del CReSA-IRTA també creu que els persones vacunades haurien de poder “anar a la platja tranquil·lament, obviant bona part de les recomanacions”, com dur mascareta. “Caurà pel seu propi pes en unes setmanes”, pronostica. En el cas de no estar vacunats, Abad aposta per dur la mascareta només si la platja està molt concorreguda i no es respecta la distància. “Si no hi ha gent al voltant no li trobo sentit”, explica.

A l’hora de banyar-se, el viròleg creu que tant el mar com la piscina són llocs segurs. Descarta que una persona es pugui infectar a l’aigua del mar i també recorda que el clor de les piscines “és un clar agent desinfectant” que en garanteix “totalment” la seguretat.