Enfrontaments entre els concentrats i agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra al Bloc Llavors, al Poble-sec, al número 38 del carrer de Lleida, aquest dimarts al matí durant el desallotjament del Bloc Llavors, amb el desnonament de tres joves. L’ordre de desallotjament s’havia d’executar la setmana passada, però es va ajornar per manca d’efectius dels antiavalots dels Mossos. Un cop s’ha fet efectiu el desallotjament, els concentrats han fet una marxa cap a la seu d’ERC, que havia estat ocupada per desenes de membres dels sindicats d’habitatge de Barcelona.

El desplegament policial ha començat a les cinc de la matinada, després però que ja haguessin arribat fins a l’edifici membres de Desokupa. Els Mossos han retirat les persones que hi havia concentrades a la porta i hi ha hagut algunes càrregues i moments de tensió. Tot i això, els concentrats han continuat fent pressió llançant pintura i ous contra els agents de la policia.

Agents dels Mossos d’Esquadra plens de pintura
Imatge de les càrregues policials dels Mossos d’Esquadra

Lliuren les claus a la propietat

Un cop hi ha arribat la comitiva judicial, la tensió s’ha desplaçat a l’interior de l’edifici. Els Mossos, però, no han trobat ningú a l’interior dels tres pisos que s’havien de desallotjar i n’han lliurat les claus a la propietat.

Els sindicats d’habitatge denuncien que l’entrada dels Mossos s’ha fet sense respectar el protocol i que han començat a actuar de forma extrajudicial, sense esperar l’arribada de la comitiva judicial. Un cop s’ha fet efectiu el desallotjament, els concentrats han marxat cap a la seu d’ERC per sumar-se a l’ocupació que paral·lelament s’hi estava fent. La policia, però, els ha tallat el pas a l’altura del carrer de Calàbria.

Els concentrats marxant del Bloc Llavors cap a la seu d’ERC

Diputats de la CUP, a primera línia

Entitats com el Sindicat de Barri del Poble Sec o el Sindicat d’Habitatge del Raval critiquen que aquest sigui el primer desnonament amb antiavalots amb Pere Aragonès com a president de la Generalitat. Denuncien que en l’acord d’investidura que van signar ERC i Junts no es fes cap esment a canviar el paper dels Mossos en els desnonaments, com sí que s’especificava en el pacte entre els republicans i la CUP. De fet, diputats de la CUP, entre els quals hi ha Dolors Sabater, Carles Riera, Eulàlia Reguant i Xavier Pellicer, s’han desplaçat fins al Bloc Llavors per donar suport a la concentració. També hi havia diputades dels comuns, com Susana Segovia. Els diputats s’han situat a primera línia, entre el cordó policial i els manifestants.

Crítiques a l’actuació policial

Els moviments prohabitatge han carregat contra l’actuació dels Mossos d’Esquadra i afirmen que no han esperat la comitiva judicial per començar el desallotjament dels activistes. Àxel Altadill, un dels tres joves desnonats aquest dimarts del Bloc Llavors, diu que els agents han actuat conjuntament amb l’empresa Desokupa.

Ocupen la seu d’ERC

En paral·lel, membres de sindicats d’habitatge de Barcelona han ocupat la seu d’ERC com a mesura de protesta i s’hi han estat fins a mig matí.

12 investigats i 60 denunciats per desobediència

El balanç del desallotjament del Bloc Llavors ha estat de tres investigats per atemptat a l’autoritat, nou investigats més per desordres públics i 60 persones denunciades administrativament per desobediència. Tres agents dels Mossos d’Esquadra també han resultats ferits lleus durant els enfrontaments.