mascareta

Experts de l’Organizació Mundial de la Salut (OMS) han assenyalat aquest divendres que l’abandonament de les mascaretes obligatòries en un país no només depèn del percentatge de població que estigui vacunada contra la covid-19.

L’OMS ho ha dit en resposta a la decisió dels Estats Units, que permet que les persones del país que ja estan vacunades deixin de fer servir la mascareta, també en espais tancats o amb grups de gent nombrosos. L’organització ha fet aquesta recomanació el mateix dia que ha demanat que els països més desenvolupats no vacunin els nens i adolescents i destinin el vaccí a països amb menys recursos.

“Amb percentatges elevats de vacunació s’haurien de tenir nivells baixos de contagis comunitaris, però hi ha un període de transició mentre augmenten les immunitzaciones i es redueix la transmissió”, ha assenyalat el director d’Emergències Sanitàries de l’OMS, Mike Ryan, en una roda de premsa.

Tot i que no ha criticat directament la mesura presa pels Estats Units, l’expert ha subratllat que “mantenir mesures de seguretat pública mentre es vacuna el màxim de població possible col·loca els països en millor posició per poder arribar a dir als ciutadans que ja no han de portar mascareta”.

Dues variables: cobertura sanitària i incidència local

“Cada país ha de considerar dues variables, cobertura sanitària i incidència local, a l’hora de cambiar les mesures“, ha resumit l’assesor de l’OMS per la covid-19, Bruce Aylward.

La cap de la cèl·lula anticovid de l’OMS, María van Kerkhove, ha afegit que no sempre ha calgut arribar a percentatge elevats de vacunació per deixar les mascaretes, i ha posat els exemples d’Austràlia o Nova Zelanda, on no és obligatòria perquè la presència del virus hi és baixa.