L’investigador i viròleg del CReSA-IRTA Xavier Abad pronostica que aquest estiu quedarà clarament alterat per la crisi del coronavirus. Una de les possibilitats és que s’arribi al període de vacances estivals amb restriccions en la mobilitat que impedeixin als ciutadans marxar fora. “No crec que gaire gent pugui fer vacances d’estiu. No veig, honestament, que es puguin fer moviments grans de població si no es tenen dades de traçabilitat de la malaltia en la població”. No creu tampoc que es tornin a obrir les escoles fins al curs vinent.

Sobre la fi del confinament total aquest 13 d’abril, Abad considera que és massa aviat. “És com llançar-se a la piscina”, assegura. “Una o dues setmanes més de temps mantenint el confinament total ens permetria començar a veure una davallada en el nombre de contagis”. Si s’aixeca abans d’hora, afirma, “hi podria haver una segona onada i amb les UCI plenes et trobaràs literalment venut”.

Calen més dades per prendre les decisions correctes

“Cada dia que passa s’acumula coneixement i amb una o dues setmanes més de confinament general tindríem prou dades per decidir si es pot aixecar el confinament total”, assegura Abad. També l’epidemiòleg i cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, creu que cal esperar per assegurar si aixecar el confinament total després de la Setmana Santa és o no prematur: “Si a finals d’aquesta setmana la corba es manté en aquest altiplà podríem concloure que la decisió és prematura”.