El conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha contestat a les crítiques que l’alcaldessa, Ada Colau, ha fet de la gestió de les residències per part de la Generalitat. Aquest dimecres, Colau ha fet una piulada en què demanava al govern català que traslladi de manera urgent els residents malalts de coronavirus. El Homrani ha respost que ja s’estan fent trasllats i que no es poden fer més ràpid perquè aquest col·lectiu vulnerable té unes necessitats específiques pel seu alt grau de dependència.

La situació a les residències ha arribat al límit. A Barcelona fa dies que tenim espais preparats perquè es facin trasllats massius de residents amb símptomes.

Necessitat de llits adaptats i espais oberts

El conseller ha explicat que prop d’un 90 % dels usuaris de les residències de gent gran tenen patologies prèvies, un alt grau de dependència i una mitjana d’edat de 84 anys que condiciona el seu trasllat i cura. Per a aquesta raó, El Homrani ha defensat que no es poden redistribuir aquestes persones a altres equipaments si no hi ha prou “llits adaptats i equipaments amb espais oberts” i d’altres elements vinculats a la salut d’aquests avis. I ha defensat que ja fa dies que els trasllat dels residents s’està fent de manera progressiva.

4 milions d’elements de protecció

Chakir el Homrani ha afirmat que s’han adquirit elements de protecció per a les residències per un valor de cinc milions d’euros. En total són 4,38 milions d’elements de protecció: 1.350.000 mascaretes, 55.000 bates impermeables, 275.000 bates d’un sol ús, 2.700.000 guants i 8.000 ulleres. El conseller ha donat aquestes explicacions just el dia que s’ha sabut que la gestió de les residències passa del Departament d’Afers Socials i Famílies al Departament de Salut.