La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que el seu departament assumeix la gestió de les residències de gent gran, que fins ara estava en mans del Departament d’Afers Socials i Famílies. Vergés ha justificat la mesura perquè durant l’emergència sanitària pel coronavirus “ha de prevaldre el criteri sanitari” i ha explicat que la directora assistencial d’Atenció Primària, Yolanda Lejardi, serà l’encarregada de liderar aquesta qüestió.

L’atenció primària farà els tests als avis

La consellera també ha informat que fa setmanes que els dos departaments treballen junts de manera intensa per trobar “solucions puntuals però també globals” sota el criteri de màxima priotitat i atenció als avis i àvies. En aquest sentit, ha dit que l’inici dels tests per detectar la covid-19 entre els residents aniran a càrrec de l’atenció primària i començaran aquesta setmana. L’objectiu de la Generalitat és identificar amb precisió els positius per donar la resposta assistencial més adient a aquest col·lectiu vulnerable.

Sense dades en un 20 % de residències

Segons l’últim balanç oficial, a Catalunya hi ha 64.ooo usuaris de les residències de gent gran i 1.123 usuaris han mort pel coronavirus. Aquestes xifres, però, no són del tot acurades. El govern català ha explicat que prop d’un 20 % dels centres no han facilitat les dades d’afectació i que l’Administració ja hi està treballant per solucionar-ho. De fet, el conseller d’Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha recordat que les residències estan obligades a compartir aquesta informació. D’altra banda, també s’unificaran els criteris per comptabilitzar les defuncions als centres ja que, fins ara, Afers Socials comptabilitzava tots els avis morts a residències i hospitals i Salut només sumava les que es produïen en centres sanitaris.