Tribunal Suprem

Quina serà la sentència del procés és tota una incògnita, però encara ho és més la data de publicació. Fonts del Suprem informen que el tribunal, encapçalat pel magistrat Manuel Marchena, no ha fet cap pronunciament al respecte i no hi ha data oficial per a la sentència. Per tant, es desconeix quan sortirà, tot i que fonts jurídiques han apuntat a betevé que serà abans del 16 d’octubre.

Es tracta d’una aproximació temporal tenint en compte la data, ja que farà tot just dos anys que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar en presó preventiva. Aquest és el termini màxim per estar privat de llibertat de forma provisional i, en cas que es vulgui prorrogar, cal fer una vista pública en què cadascuna de les parts ha d’argumentar la seva petició igual que el tribunal ho ha de fer amb la seva decisió.

Això podria donar pistes sobre la sentència i podria ser que el tribunal volgués estalviar-s’ho i, per tant, es pronunciï abans. Fins i tot, abans del 14 d’octubre, quan se celebrarà una vista al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, a Luxemburg, sobre la immunitat d’Oriol Junqueras.

Lectura pública o notificació directa?

A hores d’ara, tampoc no se sap de quina manera el tribunal donarà a conèixer la sentència. En casos mediàtics, és habitual que el tribunal llegeixi la part dispositiva de la sentència en un acte públic, com va passar amb la sentència de la consulta del 9 de novembre. Ara bé, el Suprem sembla que tampoc no ho té decidit i tant pot convocar una lectura pública com notificar el veredicte directament a les parts un cop signada.

Altres incògnites que planen sobre la taula del tribunal són saber si la decisió serà unànime o si hi haurà vots particulars, així com si, finalment, agafarà força el processament per delicte de rebel·lió o no. En tot cas, tot apunta que la sentència arribarà quatre mesos després que el cas quedés vist per a sentència el 12 de juny.