El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat l’expresident Mas com a autor penalment responsable del delicte de desobediència. El Tribunal també inhabilita l’exvicepresidenta Joana Ortega durant un any i nou mesos i l’exconsellera Irene Rigau durant un any i sis mesos. La sentència absol Mas, Ortega i Rigau del delicte de prevaricació administrativa.

El president del TSJC Jesús Maria Barrientos ha estat l’encarregat de llegir la sentència, que s’ha pres per “unanimitat”. La sentència també condemna Artur Mas a pagar una multa de 36.500 €; a Ortega, de 30.000 €, i a Rigau, de 24.000 €. Les penes, però, són força més baixes de les que demanava inicialment el fiscal Emilio Sánchez Ulled, que en les seves conclusions definitives del judici  va mantenir la petició d’inhabilitar l’expresident Artur Mas durant 10 anys, i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau, durant nou anys.

La lectura pública de la sentència arriba un mes i tres dies després de la finalització del judici, i abans de conèixer la decisió del Tribunal Suprem, que ha jutjat Francesc Homs per la mateixa causa, haver desobeït el Tribunal Constitucional i mantenir la celebració de la consulta del 9-N.

Consulta la resolució judicial aquí (PDF) i  també la sentència completa (PDF).

Així han sortit del TSJC els advocats dels acusats. Ells no han estat presents en la lectura de la sentència.