Després de cinc hores de mobilització, s’ha aturat. La pressió veïnal ha frenat el quart desallotjament del conegut com a bloc Llavors, un edifici ocupat al número 38 del carrer de Lleida, al Poble-sec. Hi viuen sis famílies des de fa dos anys, algunes amb menors a càrrec, i, malgrat que temien acabar al carrer, de moment s’hi podran quedar. La intenció era desnonar-los i, per això, des de primera hora del matí hi havia un ampli dispositiu policial a la zona.

Les vuit furgonetes dels Mossos d’Esquadra que s’hi han desplaçat, també agents antivalots, s’han topat amb resistència davant del bloc i també a l’interior. De fet, fins a 80 persones hi han passat la nit per evitar que en fessin fora els inquilins. Denuncien que la propietat, el fons d’inversió Vauras Investment, vol buidar l’immoble per reformar els pisos i, després, vendre’ls a preus desorbitats. A més, critiquen que s’ha negat a negociar i a oferir-los un lloguer social.

Les famílies que hi viuen, sense alternativa d’habitatge

Segons Júlia Nueno, del Grup d’Habitatge de Sants, no esperaven “aquest desplegament policial. Les famílies que hi viuen no tenen cap altra alternativa”. Sílvio Covolo, del Sindicat de Barri del Poble Sec, hi està d’acord, i insisteix que els fons d’inversió i les administracions en són “els responsables” i s’han de fer càrrec “de la bombolla de lloguer que estem patint a Barcelona”.

Tensió amb els Mossos i un detingut

Han estat cinc hores d’estira-i-arronsa amb moments de tensió entre policia i manifestants, amb algun cop de porra i una detinguda per atemptat als agents de l’autoritat. Segons els Mossos, l’arrestada ha impedit la intervenció de la comitiva judicial i ha agredit un policia. Finalment, el desallotjament s’ha aturat i veïns i concentrats no han tardat a celebrar-ho. L’Estefania, que viu al bloc amb un fill de cinc anys, assegura que ara respira més tranquil·la després de dies d’angoixa.

El grup inversor Vauras, a Barcelona per “especular”

El regidor de Sants, Marc Serra, s’ha referit al bloc Llavors en el seu perfil de Twitter. Serra ha denunciat que la finca és del grup inversor Vauras, un fons que “ha vingut a especular”.

Dijous negre a la ciutat pel que fa a desnonaments

Aquest dijous hi havia previstos fins a 17 desnonaments a la ciutat. Un altre que s’ha aturat ha estat el del carrer d’Obradors, al Gòtic. El que sí que s’ha executat ha estat el del carrer de Sant Bartomeu, al Raval, enmig d’un gran desplegament policial i que ha acabat amb càrregues policials.

Precisament diverses veus de l’Ajuntament —l’alcaldessa, Ada Colau, a través de Twitter i la regidora d’Haibtatge, Lucía Martín— han criticat l’actuació dels Mossos. La consideren “desproporcionada” i reclamen al conseller d’Interior, Miquel Buch, que ho replantegi.

Tot plegat arriba després que els sindicats d’habitatge, la PAH i diversos activistes s’hagin unit per denunciar que la Sareb, l’anomenat “banc dolent”, ha venut habitatges al fons inversor Talisman Capital SL, que ara vol fer-ne fora els inquilins actuals. Fruit d’aquesta situació s’ha creat la plataforma Trenquem Talisman per defensar els inquilins i aturar els desnonaments que hi ha previstos.