L’Associació Unificada de Guàrdies Civils de Catalunya (UAGC) avala el discurs d’aquest dimecres del màxim responsable del cos, Pedro Garrido, durant la celebració del dia de la Guàrdia Civil, que va provocar que els Mossos abandonessin l’acte.

Alfonso Merino, portaveu d’aquesta associació, que es dedica a la defensa dels agents com un sindicat, ha dit a El matí de Barcelona que estan “totalment d’acord” amb les paraules de Garrido i que creuen que s’han tret de context. En els discursos, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, va felicitar el cos per les detencions dels CDR del 23 de setembre i per l’actuació de l’1 d’octubre del 2017, i també va vincular l’independentisme amb la violència.

Merino creu que quan Garrido va dir textualment “ho tornarem a fer”, les mateixes paraules que va utilitzar Jordi Cuixart durant la seva declaració al judici del procés, es referia al fet que la Guàrdia Civil sempre combatrà la violència, el terrorisme i qualsevol tipus de delicte sota el paraigua d’una resolució judicial. “Sabem que no tots els independentistes són violents, però sí que hi ha una facció violenta que s’ha de combatre”, ha afegit.

Escolta l’entrevista a Alfonso Merino:

Dispositiu policial menor que l’1-O

Merino també ha explicat que el dispositiu de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que estan desplaçant a Catalunya per quan es conegui la sentència del judici del procés és molt menor al de l’1-O, i que no arribarà ni a un terç del d’ara fa dos anys. Aquest dispositiu el formen uns 2.000 agents dels dos cossos i, en el cas de la Guàrdia Civil, suposa l’arribada de la major part d’agents antidisturbis que hi ha a tot el territori espanyol. El portaveu d’UAGC també ha explicat que la Guàrdia Civil té la missió de protegir els edificis públics i d’ajudar els Mossos si ho requereixen.

També el subinspector Mancilla, secretari general del Sindicat Unificat de Policia a Catalunya, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que el gruix dels agents ja són a Catalunya i que la policia catalana és qui s’encarrega de la seguretat ciutadana.

Mancilla diu que els agents de la Policia Nacional estaran preparats per a qualsevol “eventualitat”que hi pugui haver i que trenqui amb la “normalitat”. Existeix el dret de manifestació i la llibertat d’expressió, però dins de la legalitat, ha matisat.

Escolta l’entrevista a Luis Mancilla: