La llei permet estar en presó preventiva com a màxim dos anys. En el cas que no hi hagi sentència abans d’aquest termini, cal que el tribunal celebri una compareixença per decidir si es prorroga o no. És el que ha demanat la fiscalia en el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que el 16 d’octubre compliran dos anys a la presó. El 2 de novembre també farà dos anys que Oriol Junqueras i Joaquim Forn estan a la presó. Ara bé, a la resta de presos els queden més dies per complir aquest màxim perquè l’ingrés a la presó no ha estat continu i han estat alguns dies en llibertat provisional.

En el cas de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, primer va estar-hi una nit –abans de pagar una fiança de 150.000 euros que li va imposar el Suprem– i hi va tornar a entrar el 23 de març del 2018 fins a l’actualitat. Per tant, si sumem els dies, Forcadell ha estat, comptant aquest dijous, 10 d’octubre, 567 dies a la presó. Si el màxim són dos anys, aproximadament li queden 163 dies per arribar al màxim de presó preventiva, una mica més de cinc mesos.

Diferent és el cas de Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Van ingressar a la presó, igual que Junqueras i Forn, el 2 de novembre del 2017, però van sortir en llibertat provisional el 4 de desembre del mateix any. Per tant, van estar 32 dies empresonats. Ara bé, el jutge Llarena els hi va tornar a enviar el 23 de març del 2018 -juntament amb Forcadell- i actualment continuen a la presó. Per tant, si fem un recompte dels dies, Turull, Rull, Romeva i Bassa, fins aquest dijous, fa 598 dies que estan empresonats. Els queden 132 dies per arribar al màxim de presó preventiva, uns quatre mesos.

La presó preventiva descompta dies per a una possible condemna

Un cop el Tribunal Suprem dicti la sentència, en cas de condemna, als acusats que han estat presos se’ls descomptarà de la pena els dies que hagin estat en presó preventiva. Ho estableix l’article 58.1 del Codi penal, segons el qual:

“[…] el temps de privació de llibertat sofert provisionalment serà abonat en la seva totalitat pel jutge o tribunal sentenciador pel compliment de la pena o penes imposades a la causa en què aquesta privació hagi estat acordada”

Ara bé, les compareixences periòdiques al jutjat que han fet els acusats mentre estaven en llibertat provisional també compten. Una sentència de la Sala Segona del Tribunal Suprem del gener del 2014 va establir que es pot realitzar una compensació. Concretament, 10 compareixences equivalen a un dia de presó. Turull, Rull, Romeva, Bassa i Forcadell hi van acudir un cop per setmana mentre estaven en llibertat provisional.