El Noel Ayerra té 44 anys i en fa 19 que li van diagnosticar esquizofrènia catatònica, un tipus d’esquizofrènia molt poc habitual. Arran d’aquest fet, va perdre la feina, la parella i vida social. Però ara, ha trobat una medicació que el permet estar estable, ha tornat a treballar i “ha tornat a sortir el Noel que tots coneixien”. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, ens explica el seu cas.

Un dia que li va canviar la vida

“Un dia de l’any 2000 em vaig quedar tancat en mi mateix”. Així relata el Noel com li va afectar l’esquizofrènia catatònica en la comunicació i l’expressió. “Dins del meu cap, tinc les frases senceres però només contesto ‘si’, ‘no’, ‘bé’, ‘malament'”.

Com a conseqüència, explica el Noel, se’l va apartar de la feina d’infermer que tenia en un hospital de la ciutat, va perdre la parella que tenia llavors i la relació amb amics es va deteriorar, “la meva vida social es va reduir a la mínima expressió”, reconeix.

“Ha estat com renéixer”

Segons el Noel, al llarg d’aquests anys des del diagnòstic, ha hagut de canviar en diverses ocasions de mediació i de psiquiatra però ara ha trobat una medicació que el permet estar estable, “en 10 anys, no he tornat a tenir cap recaiguda”. Això l’ha permès refer la seva vida. Des del 2008 treballa de missatger en un centre especial de treball de la fundació privada Joia. També explica que la recuperació l’ha dut a implicar-se en la lluita contra la discriminació i l’estigma que hi ha a la societat contra les persones amb problemes de salut mental.

“Les persones que tenen un problema de salut mental se’n poden sortir. Però no s’han de focalitzar en com estan de malament, sinó que poden sortir d’aquest estat i que continuen sent persones”, conclou.

Més testimonis