Presons

A mesura que avanci la desescalada pel coronavirus, les presons també aniran recuperant l’activitat ordinària. De fet, en funció de la fase en què es trobi la regió sanitària on hi ha el centre penitenciari es començaran a relaxar les mesures de protecció. Així, els centres ubicats en regions sanitàries en fase 1 recuperaran les visites de familiars i amics per comunicar-se a través dels locutoris de vidre, que estan suspeses des del 16 de març.

Per tant, després que aquest divendres el Govern espanyol hagi acceptat pràcticament tota la proposta de desescalada de la Generalitat, aquest dilluns 18 de maig es reprendran les comunicacions a les presons de Ponent (Lleida), Puig de les Basses (Figueres) i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), a més del centre de Mas d’Enric (el Catllar), ubicat a la regió sanitària del Camp de Tarragona, que va entrar en fase 1 fa una setmana.

Fase 1: Visites de familiars i amics per locutori

Malgrat que es permeten les visites, hi haurà restriccions per prevenir els contagis. Només podran accedir dues visites a cada locutori, en lloc de les quatres que es permeten habitualment i es faran espaiades de dilluns a diumenge, en comptes de fer-les totes el cap de setmana com abans.

A més, tots els visitants hauran de passar un control de temperatura extraordinari que es farà amb pistoles o bé amb càmeres tèrmiques. Tot plegat, ha suposat una inversió de 175.000 euros. També serà obligatori l’ús de mascaretes quirúrgiques, que es donaran en l’entrada als centres.

Fase 2: Vis-a-vis

Quan les regions sanitàries entrin en la fase 2 de desescalada, es recuperaran els vis-a-vis, que també van quedar suspesos el 13 de març. Es tracta de comunicacions en què hi ha un contacte directe entre els interns i les persones que els van a veure. Són íntims, en cas de la parella sentimental; familiars, amb fins a quatre persones; i de convivència, amb la parella i els fills de l’intern de fins a 10 anys.

Fase 3: Sortides programades i permisos ordinaris

A la tercera fase de desconfinament, els centres penitenciaris podran recuperar les sortides programades i els permisos ordinaris. Es calcula que al mes se’n fan a l’entorn de 1.318 a tots els nou centres penitenciaris catalans.

Des de l’inici de la pandèmia han donat positiu en coronavirus 60 interns, 59 dels quals ja han rebut l’alta. El cas de la persona que encara està malalta, està ingressada a la unitat hospitalària de Brians 2. Entre els funcionaris, s’han confirmat 80 contagis, 47 dels quals continuen actius.