(ACN) La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha confirmat la condemna a l’exprofessor dels Maristes de Sants-les Corts Joaquín Benítez de 21 anys i nou mesos de presó per haver abusat sexualment de quatre alumnes menors d’edat entre el 2006 i el 2010. L’asseguradora de l’escola haurà de pagar 120.000 euros d’indemnització. Unes altres 13 denúncies contra ell es van arxivar perquè els delictes ja havien prescrit. La sentència de l’Audiència concloïa que el dany infligit per la “comissió d’un fet pervers i odiós” per part de Benítez “ha condicionat el desenvolupament de la personalitat de quatre menors d’edat”.

A més de la condemna de presó, el tribunal també l’inhabilita per a l’exercici de la professió docent durant 13 anys i vuit mesos, i ordena una ordre d’allunyament i la prohibició de comunicació amb les víctimes durant anys.

La secció 21 de l’Audiència donava per provat que l’acusat va aprofitar la seva condició de professor d’educació física per abusar de quatre alumnes en diverses ocasions. La sentència subratlla que tenia un despatx propi amb una llitera on feia passar els alumnes per fer-los massatges per alleujar possibles lesions. És llavors quan es donaven situacions d’abús sense el consentiment dels menors, “aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d’educació física”, però també de la “confiança que els alumnes tenien dipositada en ell”. El tribunal considera demostrades les versions dels afectats, a qui dona plena credibilitat.

El tribunal constatava que els fets que van patir les víctimes “van constituir una experiència vital negativa en un moment en què encara no tenien desenvolupada la seva personalitat”, i això “ha condicionat com són com a adults”. “Avui són els homes que són, en part, per haver patit la conducta de l’acusat. I això no té preu ni reparació possible”, continua la sentència.

Admissió parcial dels fets per part de Benítez

Durant el judici, que va tenir lloc l’última setmana de març del 2019, Benítez va assegurar que la direcció dels centres i el vicari provincial sabien des del 1986 que havia abusat sexualment almenys d’un alumne menor d’edat, ja que un pare d’un exalumne s’havia queixat. Tot i que el van advertir, no el van denunciar ni castigar. Això va fer que no tingués “por” de represàlies i que se sentís “emparat” per la congregació religiosa, va dir l’exprofessor, que va admetre abusos a dues de les quatre víctimes que l’han pogut portar a judici, a les quals hauria “enganyat” per portar-les a la llitera del seu despatx per suposades lesions i els hauria fet tocaments i fel·lacions. Però el tribunal diu que la credibilitat de Benítez és “molt limitada”, ja que durant el judici va canviar la seva versió dels fets.

Per això, el tribunal deia que com a màxim pot tenir “sospites”, però no pas la “certesa” que la direcció del centre tingués coneixement concret dels abusos de Benítez. De fet, “no s’ha atribuït a la Fundació Champagnat la producció voluntària del dany, sinó, tot al contrari, una conducta imprudent per falta de control sobre la conducta dolosa d’un empleat dependent”. Per això, és l’asseguradora qui ha de pagar, tot i que la companyia ho va intentar evitar.

En el seu informe final, el fiscal va retreure “l’actitud” de la Fundació Champagnat, propietària de l’Escola Maristes Sants-les Corts. Al seu parer, té una “enorme responsabilitat moral” sobre els abusos sexuals comesos per l’exprofessor. “Si haguessin actuat el 1986, no s’haurien produït aquests fets”, va apuntar. Les víctimes van declarar a porta tancada i amb una mampara que els separava de l’acusat. A més de les acusacions particulars, també estaven personats en el cas la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.