Forn surt de la presó

(ACN) El jutjat de vigilància penitenciària ha autoritzat l’aplicació de l’article 100.2 a l’exconseller d’Interior Joaquim Forn. La Junta de Tractament de Lledoners va acordar al febrer que pogués sortir a treballar 12 hores i mitja al dia, cinc dies a la setmana, al departament legal de Mediapro i ara la jutgessa ho ha autoritzat tot i la posició contrària de la fiscalia. La magistrada considera que Forn té un “risc baix” de reincidència delictiva i trencament de la condemna, i que ha seguit els programes de tractament.

En l’escrit, la jutgessa cita els informes dels professionals de Lledoners per afirmar que Forn “reconeix els fets provats en la sentència, és sensible a les conseqüències negatives de la seva conducta i assumeix la responsabilitat de les seves accions”. De fet, afegeix que, “a posteriori”, Forn “valora que es podria haver actuat d’una altra manera” i que veu “les conseqüències que s’han originat per la seva conducta, admetent que no eren les desitjades”.

La pretensió de la fiscalia “atempta contra els drets fonamentals”

La jutgessa també destaca que Forn ha seguit els programes de tractament, i que no n’ha fet un d’específic sobre el delicte de sedició, com remarca la fiscalia, perquè no existeix. “La pretensió del ministeri fiscal de rebuig i modificació dels principis, pensaments i voluntats legítimes que té l’intern ha de repetir-se que ni es preveu en la normativa penitenciària, ni a la Constitució, i que atemptaria contra els més elementals drets fonamentals”, assegura. La jutgessa defensa que els pensaments polítics de Forn són “legítims” dins de l’ordenament jurídic, ja que formen part del programa de diversos partits polítics i que aquests no han estat declarats inconstitucionals.

Valoració setmanal de Forn

Contra aquesta decisió es pot presentar recurs a l’Audiència de Barcelona, però el jutjat no especifica que sigui revisada pel Suprem, com sí va determinar el jutjat de vigilància penitenciària de Lleida en el cas de Carme Forcadell. Tot i l’autorització, el jutjat demana a Lledoners que li comuniqui setmanalment la valoració periòdica de Forn per constatar que es mantenen “baixos” els riscos de reincidència delictiva i trencament de la condemna.