La conciliació familiar i laboral ha pres una altra dimensió amb la crisi del coronavirus. Treballar i tenir cura dels fills, que ja fa dos mesos que són a casa, s’ha convertit en un maldecap per a les famílies. I a mesura que es vagi reactivant l’economia i reobrin més sectors, el dilema serà generalitzat: què fer amb els fills quan els adults han d’anar a la feina?

Els sindicats ja han detectat un augment de dones que demanen una reducció de jornada per tenir cura dels fills i critiquen que no se’ls aporti cap solució. “Et traslladen que això és un problema teu personal. I no. És un problema que hem de solucionar com a societat“, reivindica Eva Gajardo, secretària d’Igualtat a UGT Catalunya. “La conciliació no vol dir només que les dones adaptin la seva vida per compatibilitzar treballs de cura amb feina remunerada, sinó que és una responsabilitat de tothom”, afegeix Alba Garcia, secretària de Dones i polítiques LGTBI a CCOO Catalunya.

Horaris flexibles i una prestació econòmica

Tant la UGT com CCOO insten les empreses a ser flexibles amb els horaris i demanen a l’Administració una prestació econòmica per compensar la pèrdua de salari: “Que totes les persones treballadores que necessitin reduir la jornada i, per tant, vegin reduït el sou tinguin una compensació, perquè si no és insostenible”, apunta Garcia, de CCOO.

Els sindicats denuncien una doble bretxa: de gènere i de classe. Apunten que les dones són les principals damnificades d’aquesta situació, i que les famílies amb menys recursos són, una vegada més, les que en pateixen més les conseqüències. Per detectar possibles casos en què els infants quedin desatesos, perquè els pares estan treballant i no tenen amb qui deixar-los, la FaPaC creu que és clau el paper dels mestres, que encara estan en contacte amb els alumnes, malgrat que les escoles estiguin tancades.

Centres desinfectats i reoberts com més aviat millor

La Federació d’Associacions de Mares i Pares de Catalunya insisteix que “tan aviat com es pugui, es desinfectin els centres educatius i centres cívics perquè puguin reobrir, amb totes les mesures de seguretat”, segons apunta Lidón Gasull, directora de FaPaC.

De cara a l’estiu, proposen que es posin les instal·lacions públiques “al servei dels nens i les nenes” i que les famílies, a través de les AMPA, puguin gestionar aquests espais per fer-hi casals o altres activitats, assumint que no seran com les d’altres anys. Tot i això, consideren que si s’amplia l’oferta, serà més fàcil garantir-hi les mesures de seguretat.